Vrijdagochtend liepen de Alkmaarse rechters en advocaten gekleed in toga een protestmars van de rechtbank naar het stadhuis om een petitie aan te bieden tegen de voorgenomen ontmanteling van de Alkmaarse rechtbank. Ze vinden dat het plan zal leiden tot verslechtering van de toegankelijkheid en kwaliteit van de rechtspraak in Noord-Holland.

De voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, beweerde eerder dat er voor de burger weinig verandert en dat 80 procent van de rechtszaken in Alkmaar blijft. Volgens de rechters en medewerkers klopt hier echter niets van. Ze wijzen er bovendien op dat in 2013, toen de rechtbanken in Hoorn en Den Helder werden gesloten, uitdrukkelijk is beloofd dat Alkmaar een volwaardige rechtbank zou houden. Met het plan om de Alkmaarse rechtbank te ontmantelen en gedeeltelijk naar Haarlem te verplaatsen wordt die belofte gebroken.

Daarbij klopt het niet dat 80 procent van de zaken ‘gewoon’ in Alkmaar blijft. Alle meervoudige zaken, en ook een aantal soorten enkelvoudige zaken zoals burenruzies of de ondertoezichtstelling van een kind moeten voortaan ook in Haarlem worden gehouden.

De rechters en medewerkers weerspreken bovendien Bakkers bewering dat er wordt geïnvesteerd in mensen en kwaliteit. Ze wijzen erop dat al het geld momenteel opgaat aan het KEI-project om de rechtspraak te digitaliseren. Dit plan verloopt tot dusver allesbehalve soepel en gaat waarschijnlijk 140 miljoen meer kosten dan begroot. De besparing van 3 miljoen die de ontmanteling van de Alkmaarse rechtbank zal opleveren valt daarbij in het niet.

Volgens rechters en medewerkers is het vanaf het plan om meervoudige zaken van Alkmaar naar Haarlem te verhuizen slechts een kleine stap naar een volledige sluiting van de rechtbank in Alkmaar omdat de resterende zittingen niet rendabel zullen blijken.

De rechters en medewerkers van de rechtbank wijzen erop dat voor veel mensen die nu nog in Alkmaar terecht kunnen de reistijd naar Haarlem veel langer is en lang niet iedereen het zich kan veroorloven om zo’n reis te maken. Zo wordt de rechtspraak een stuk ontoegankelijker voor mensen die niet veel te besteden hebben.

Pin It
Bekeken: 4334x
https://perpusda.lampungtengahkab.go.id/products/demo/ https://siss.sulselprov.go.id/approve/gacor/ https://stkippgri-sidoarjo.ac.id/demo-slot/ https://inspektorat.nganjukkab.go.id/products/demo-pp/ https://smpn11.semarangkota.go.id/spicy/dorsek-gacor/ http://cakar76.ac.id.matthewwilliamson.com/ https://www.sidiap.org/rtp-live/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://pressnote.in/slot-demo/ https://heylink.me/link-ksoklub/