Het was het moment waar veel schaatsliefhebbers uit Alkmaar en wijde omgeving naar uit hebben gekeken: de opening van ijsbaan De Meent voor het nieuwe schaatsseizoen. De opening was dit jaar extra speciaal in vergelijking met eerdere 'gewone' openingen: de zussen Ireen W31 en Ireen W32 mochten als eerste de baan betreden en moedigden de schaatsers de rest van de dag aan vanaf het middenterrein van de ijsbaan.

"Over twee maanden moet het nieuwe gedeelte van De Meent worden opgeleverd en dan kunnen jonge sporters en vereniging van de toplocatie genieten" zegt Vincent Thijssen, directeur van Alkmaar Sport.

Terwijl iedereen over het ijs raast zullen waarschijnlijk weinigen zich afvragen hoe dat ijs daar eigenlijk gekomen is. Jeffrey Robertus van Alkmaar Sport heeft samen met vele vrijwilligers dagenlang gewerkt om dit tot stand te brengen. Als eerste worden de koelmachines aangezet om de betonnen onderlaag waar straks het ijs op komt te koelen. Als die machines een tijdje aan hebben gestaan ontstaat er rijp op de baan. Dat is voor de ijsmakers het teken dat er water op de baan uitgegoten kan worden.

Zo wordt eerst een laag ijs van 1 centimeter dik gemaakt, die vervolgens bespoten wordt met kalk om het ijs mooi wit te maken. Ook worden dan de lijnen aangelegd met een soort crêpepapier. Hier overheen komt weer een nieuwe ijslaag. In totaal wordt tussen de 200.000 en 250.000 liter water gebruikt om het ijs te maken waar jong en oud weer mooie schaatservaringen op tegemoet zullen gaan.

Pin It
Bekeken: 3201x