In het voorjaar van 2015 hadden oeverzwaluwen zich genesteld in de zandhopen van aannemer Schot op het Broekerplein. Volgens de Flora&Faunawet zijn deze zwaluwen beschermd, en zolang zij broeden mag er beslist niet in en om het nestelgebied gewerkt worden. Dit is om te voorkomen dat de vogels gestoord worden en van de leg raken. Inmiddels hebben de zwaluwen hun heil elders gezocht en kan aannemer Schot zijn werkzaamheden aan het Broekerplein hervatten.

De gemeente Langedijk en de aannemer zijn verplicht om zich te houden aan de Flora&Faunawet. In overleg is dan ook besloten gedurende de broedtijd niet te werken in het nestelgebied.

Het is inmiddels oktober en het broedseizoen is voorbij. Medewerkers van de gemeente Langedijk en de aannemer hebben voor de zekerheid nog twee weken op diverse dagen en tijden gekeken of er nog broed- en vliegactiviteiten waren. Dit bleek niet meer aan de orde, dus de zwaluwen zijn ‘gevlogen’. De gemeente heeft inmiddels groen licht gegeven om de aanlegactiviteiten op het Broekerplein te hervatten. Binnenkort zal de aannemer weer beginnen met de werkzaamheden.

Oeverzwaluwen komen in maart en april in Nederland om te nestelen aan en vertrekken weer in augustus. Ze maken hun nest in holen van eerdere jaren of ze graven nieuwe. Soms maken ze dankbaar gebruik van gronddepots bij bouwprojecten. Als de jongen na twee weken broeden zijn uitgekomen kunnen die na ongeveer tweeëntwintig dagen vliegen en zijn ze met een maand zelfstandig. Daarna overnachten de jongen vaak nog een week of twee in de holen van hun ouders. In totaal zijn de nestholen dus ongeveer twintig weken in gebruik.

 

Pin It
Bekeken: 3149x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/