Er zijn twee bijzondere ontdekkingen gedaan tussen een aantal binnengebrachte oude boeken bij kringloopwinkel Keer op Keer te Heiloo. Tussen de lectuur zaten twee archivarische exemplaren die uniek en van historisch belang zijn, waaronder een boek met kaarten over de bouwplannen van de N9.

Het bestuur van de stichting Keer op Keer besloot de boeken niet ter verkoop aan te bieden maar te schenken aan het Regionaal Archief Alkmaar. Nu wordt uitgezocht uit welk archief ze afkomstig zijn en waar het materiaal thuishoort in de collectie.

Beide boeken stammen uit de tweede helft van de negentiende eeuw en handelen over grote provinciale projecten uit die periode.

Het eerste boek uit 1876-1877 is een bundel van handgetekende en gekleurde kaarten op schaal die gezamenlijk de “Rijks groote weg der 1ste klasse No. 4 van Alkmaar tot Nieuwediep” vormen. De huidige N9 dus. Met zwarte trekpen getekend en geschreven en met waterverf gekleurd staan alle belangrijke details aangegeven, zoals kruispunten, bruggen, de ligging van tuinen van brugwachters en bosschages van wilgenhout die werden gebruikt voor beschoeiingen.

Het tweede boek toont welk onderhoud er plaatsvond aan de Helderse Zeewering tussen 1847 en 1853.  Van dag tot dag staat genoteerd, in een prachtig regelmatig met kroontjespen geschreven handschrift, wat er kwam kijken bij het werk aan deze dijk; hoeveel mensen er die dag werkzaam waren, welk vuilnis werd geruimd, wat de eventuele stormschade bedroeg, hoeveel ladingen steen aangevoerd werden en wat voor weer het was.

Foto v.l.n.r.: Henk de Smet, George Tervoort en Marion Wondergem (de ontdekkers van Keer op Keer), samen met directeur Paul Post van het Regionaal Archief Alkmaar (bron: RAA).

Pin It
Bekeken: 3483x
https://ee.itk.ac.id/data/