De Raad voor de Rechtspraak heeft een brief gestuurd aan minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie, waarin staat dat de geplande bezuinigingen door onder andere de rechtbank in Alkmaar te ontmantelen niet zullen helpen om tekort van 32 miljoen op de begroting sluitend te krijgen. Dit schrijft Dichtbij.nl.

Eind augustus werd bekendgemaakt dat de Rechtbank Noord-Holland in haar meerjarenplan kantoren van Alkmaar wil verplaatsen naar Haarlem. Dit besluit veroorzaakte veel weerstand van onder andere rechters, advocaten en medewerkers van de rechtbank. Zij liepen de vrijdag na de bekendmaking zelfs in toga gekleed een protestmars naar het Alkmaarse stadhuis.

De ontmanteling houdt in dat de rechtspraak in Alkmaar wel gehandhaafd blijft, maar het pakket kleiner wordt:  zaken die op zitting in Alkmaar behandeld worden zijn kantonzaken, enkelvoudige en veelvoorkomende familie-, straf- en bestuursrechtzaken. Hetzelfde lot treft de rechtbanken in Almelo, Assen, Alkmaar, Dordrecht, Lelystad, Maastricht en Zutphen.

Het directe gevolg van de ontmanteling van de Alkmaarse rechtbank is dat zo'n 200 werknemers hun baan kwijtraken, en dat de meer dan één miljoen inwoners boven het Noordzeekanaal voortaan naar Haarlem moeten voor volwaardige rechtspraak.  

Pin It
Bekeken: 2579x