Zaterdag stroomde het Trinitascollege aan de Beukenlaan in Heerhugowaard vol met mensen die gereageerd hebben op de oproep van de gemeente Heerhugowaard om deel te nemen aan de burgertop H300.

In een drietal strak geleide sessies konden ideeën geopperd en uitgewerkt worden. Opvallend was de functie van de raadsleden die zich inhoudelijk niet mochten bemoeien met wat er aan de tafels gebeurde en die ook hun politieke kleur thuis moesten laten. Het woord dat voor hen centraal stond was faciliteren. En dat werd heel letterlijk genomen, getooid in neutrale gemeenteshirts liepen ze af en aan met drankjes en hapjes of werden tijdens de pauzes alvast de benodigdheden voor de volgende sessie klaargezet.

Het zorgde voor een gemoedelijke en betrokken sfeer die bij vrijwel iedereen in goede aarde viel. De organisatie van een burgertop is niet uniek, maar de Heerhugowaardse aanpak onderscheidt zich wel van de aanpak in andere steden. De ideeën die zaterdag zijn uitgekozen krijgen een vervolg. Dat is in andere gemeenten ook gebeurd, maar op veel kleinere schaal, bijvoorbeeld op wijkniveau. In Heerhugowaard is het echt gemeentebreed.

Volgens wethouder Gido Oude Kotte is het een experiment: “Het is een spannend proces, want ik heb ook geen idee waar we uiteindelijk uitkomen. Maar ik zie wel in dat de samenleving inmiddels zo ontwikkeld is dat we de klassieke taak als overheid anders zullen moeten gaan invullen. Mensen zelf keuzes laten maken en dingen laten doen, is in feite een hogere vorm van democratie” Zaterdag was een mooie eerste stap in die richting.

Pin It
Bekeken: 4245x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/