De meerjarenbegroting van Langedijk is deels gebaseerd op twee miljoen euro per jaar aan inkomsten uit precariobelasting, maar minister Plasterk werkt aan een wetsvoorstel om die precariobelasting af te schaffen bij gemeenten die op 1 januari 2016 nog geen precariobelasting inden. In Langedijk wilde wethouder financiën Jasper Nieuwenhuizen de precariobelasting in december 2015 invoeren, maar de gemeenteraad stond er destijds op om het toch eerst in een forumvergadering te bespreken.

Daardoor werd de precario pas officieel ingevoerd op 19 januari 2016. Dus als het wetsvoorstel wordt aangenomen moet Langedijk de precario per direct weer afschaffen, en dan zal er een gat van vele miljoen zal vallen in de sluitende meerjarenbegroting die Langedijk in oktober 2015 nog zo trots presenteerde. De precariobelasting levert namelijk twee miljoen per jaar op. Gemeenten die op 1 januari 2016 al wél precariobelasting hieven mogen dat in tien jaar afbouwen.

Nieuwenhuizen heeft de situatie waarin Langedijk zich bevindt in een brief beschreven aan minister Plasterk en hij hoopt dat Langedijk de precariobelasting over tien jaar mag afbouwen. In dat geval blijft de begroting (voorlopig) sluitend, maar als de precariobelasting wél verdwijnt zal Langedijk de broekriem flink moeten aantrekken. Volgens Nieuwenhuizen zal Langedijk in dat geval snel(ler) moeten fuseren om die financiële tegenvaller op te vangen. Nieuwenhuizen is van plan om zich in september te buigen over een mogelijke fusie.

Pin It
Bekeken: 3430x