Zaterdag 2 juli opent de tentoonstelling ‘Reinout van Brederode als diplomaat’ haar deuren in het kerkje van Veenhuizen. De tentoonstelling vertelt het verhaal van Reinout van Brederode die in de winter van 1615/1616 een delegatie naar Rusland leidde. Hij probeerde daarbij te bemiddelen tussen Zweden en Rusland die in de Ingrische oorlog verwikkeld waren.

Het is een van de eerste internationale vredesmissies uit naam van de Nederlandse regering. De delegatie tijdens de reis bestaat uit 42 leden, waarvan er drie gezant zijn. Naast Brederode zijn dit Diederick Bas, burgemeester van Amsterdam en Aelbert Joachimi, afgevaardigde van de Staten Generaal namens het gewest Zeeland.

Van deze vredesmissie is een verslag gemaakt door Anthonis Goeteeris. Als ooggetuige houdt hij een journaal bij en maakt meer dan twintig uinieke tekeningen, die voor het eerst Rusland en de Russen in Nederland in beeld brengen. Op basis van het verslag van Goeteeris en zijn tekeningen is in het kerkje van Veenhuizen nu een tentoonstelling die het leven in die tijd goed in beeld brengt.

De tentoonstelling is van 2 juli tot en met 10 september te bezichtigen van 13.30 tot 16.30 uur aan de Kerkweg 26 in Heerhugowaard. Uitzondering is het weekend van 23 en 24 juli.

Pin It
Bekeken: 3303x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/