In Alkmaar hebben onlangs meerdere jaarlijkse evenementen plaatsgevonden waarbij een discussie ontstond over de vraag of er wel of geen entreegeld mocht worden gevraagd. Zo vroeg het evenement De Brug Draait Door, wat zich op en rond de Plattestenenbrug afspeelt dit jaar voor het eerst een vrijwillige bijdrage. Ook de Gondelvaart Koedijk heeft jaarlijks te maken met de vraag of het redelijk is een bijdrage te vragen van bezoekers.

Bij het voorheen gratis toegankelijk evenement De Brug Draait door ontstond commotie toen de organisatie voor het eerst entreegeld vroeg. De gemeente besloot daarop om geen vergunning te verlenen, en vervolgens liet de organisatie weten dat het evenement toch gratis zou worden. Naar aanleiding daarvan stelde de Onafhankelijke Partij Alkmaar (OPA) het college de vraag waarom Kaeskoppenstad wel (vrijwillige) entree mag heffen en De Brug Draait Door niet, terwijl beide zich in de openbare ruimte afspelen. OPA stelde het niet vreemd te vinden om geld te vragen aan bezoekers die op het evenement afkomen en wees erop dat een bijdrage de organisatie ook minder afhankelijk maakt van subsidie, en dat een dergelijk goed evenement goede promotie voor Alkmaar is.  

In antwoord op deze vragen van OPA gaf het college van Alkmaar aan dat de entree die nu wordt gevraagd voor bijvoorbeeld Kaeskoppenstad alleen vrijwillig kan zijn omdat het evenement zich in de openbare ruimte afspeelt. Wie om een andere reden in dat gebied moet zijn mag weigeren die te betalen.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stelt daarentegen: “Entreeheffing bij de toegang tot een evenement is echter toegestaan, omdat er wordt betaald voor het mogen bezoeken van het evenement en niet voor het gebruik en de toegang tot de openbare weg waarop het evenement plaatsvindt”.

Olaf Bonny, voorzitter van de Gondelvaart Koedijk, verwijst in een brief aan de Alkmaarse politieke partijen naar deze uitspraak: de VNG “schrijft zeer duidelijk het verschil neer tussen tol heffen op de openbare weg en entree heffen voor een evenement. Daarbij is de weg, conform de vergunning, op juiste wijze afgesloten en is het ook geen openbare weg meer.” Bonny stelt dat er elk jaar ween een discussie ontstaat over de entreeheffing van de Gondelvaart Koedijk, en dat zonder entree de gondelvaart afhankelijk zou zijn van subsidie, terwijl de Gondelvaart al 53 jaar onafhankelijk van de gemeente wordt georganiseerd.

De partij Belangen Alkmaarse Samenleving (BAS) steunt de Gondelvaart Koedijk in deze opvatting, en is om dezelfde reden bezorgd over de toekomst voor Kaeskoppenstad. Fractievoorzitter Ben Bijl is dan ook van plan vragen te gaan stellen bij de eerstvolgende raadsvergadering om te voorkomen dat meer evenementen gedwongen worden om subsidie aan te vragen. (foto: aangeleverd)

Pin It
Bekeken: 4485x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/