Het is nog steeds een typische jongensdroom: brandweerman worden. Het is één van de stoerste beroepen met een heldhaftig tintje waar veel bij komt kijken. Maar hoe gaan deze stoere mannen precies te werk? Dat kon jong en oud tijdens de open dag van de brandweer zien op het Stadsplein in Heerhugowaard.

Tientallen vrijwilligers leerden vooral veel kinderen de kneepjes van het vak door ze het zelf te laten ervaren. Zo was er een rookkamer die simuleerde hoe je de weg naar buiten moet zoeken in een woning vol rook, en een quiz waar veiligheidsvragen werden gesteld aan de piepjonge deelnemers. Daarnaast kon er ook een ritje gemaakt worden in een brandweerauto, mèt sirene.

Om het publiek bewust te maken van de werkzaamheden rondom ongevallen werden er speciale demo's gehouden met auto's. Daar was zichtbaar hoe zorgvuldig het ambulance- en het brandweerpersoneel samenwerkt als één geoliede machine.

En het feit dat je als brandweerman op elk moment van de dag kunt worden opgeroepen voor een brand werd ook mooi duidelijk: enkele brandweerwagens moesten voortijdig de open dag verlaten vanwege de brand bij afvalverwerkingsbedrijf Sortiva in Alkmaar.

Pin It
Bekeken: 3197x
https://ee.itk.ac.id/data/