In oktober nemen regionale archieven weer deel aan de verkiezing ‘Stuk van het Jaar’. Inzendingen sluiten aan bij het thema ‘grenzen’ van de Maand van de Geschiedenis. Het Regionaal Archief in Alkmaar doet mee met het reisjournaal van Aerjen Jansz. Ruijs.

Net als veel andere zeelieden uit deze regio, zocht Aerjen de grenzen van de bewoonde wereld op in de walvisvaart. In 1783 en 1784 voer hij naar Spitsbergen en Groenland. Hij schreef over de felle kou en het ijzige landschap. Zijn inktkoker bewaarde hij in zijn ‘ondertasje’ tegen bevriezing. Wat het stuk bijzonder maakt is dat Aerjen niet alleen feitelijke gegevens over het weer, het schip en de walvissen vermeldt, maar ook zijn indrukken en de goede contacten met de inheemse Inuit beschrijft. Op het dek van het schip werd eens gedanst met Inuit-vrouwen die handel kwamen drijven. Volgens Aerjen was het "heel drollig". Taferelen die toen nauwelijks voor te stellen waren.

Op archiefalkmaar.nl/stukvanhetjaar is een interactieve afbeelding van Aerjen's 'journael’ te bekijken. Tot 27 oktober kan iedereen stemmen op dit Stuk van het Jaar via stukvanhetjaar.nl/alkmaar.

Pin It
Bekeken: 3704x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/