Donderdag 8 december geeft hunsthistoricus drs. Martijn Pieters in de bibliotheek in Heerhugowaard een lezing over het middeleeuwse boek. Boeken waren stuk voor stuk unica, handgemaakt, waar soms jarenlang aan was gewerkt. Tijdens de lezing komen productie, inhoud en decoratie van de boeken van het christendom, jodendom en islam aan de orde.

Niet alleen omwille van de kostbaarheid van het boek werd er voorzichtig mee omgegaan, ook de inhoud van sommige boeken zorgde ervoor dat het met rituelen omgeven was en met eerbied benaderd diende te worden. Voorbeelden hiervan zijn De Bijbel, de Tanach en de Koran, die van elkaar verschillen, maar ook overeenkomsten hebben. In de middeleeuwen werden deze boeken prachtig gedecoreerd met figuratieve en decoratieve verluchting. Maar wat kenmerkt de boeken, wat zijn de overeenkomsten en hoe ziet die decoratie eruit? Hoe werd een middeleeuws boek gemaakt? Hoe en waarom werd het heilige woord in beeld omgezet? Of juist niet?

De lezing over het Boek in de Middeleeuwen sluit aan bij de tentoonstelling: ‘Tanach - Bijbel – Koran’, die tussen 7 oktober 2016 en 8 januari 2017 in het Museum Catharijneconvent in Utrecht wordt georganiseerd.

De lezing begint om 20.00 uur in Bibliotheek Kennemerwaard locatie Heerhugowaard Centrum (Parelhof 1a). De toegang is € 6,-; leden van de bibliotheek betalen € 5,-. Aanmelden kan via www.bibliotheekkennemerwaard.nl via de agenda of bij de Klantenservice in de bibliotheek.

Pin It
Bekeken: 2602x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://jdih.depok.go.id/mahjong-gacor-pg-soft/ https://jdih.depok.go.id/sdemo-gacor/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/