In de nieuwe rubriek ‘Kunst in het Wild’ van jubilerend KunstNetTV staat kunst op rotondes centraal. Kunstliefhebber Eric Zwijnenberg en KunstNetTV presentator Torsten Colijn staan stil bij buitenkunst in Alkmaar en directe omgeving. Deze derde aflevering gaat over ‘De Poort van Bergen’ van beeldend kunstenaar Herbert Nouwens. 

Op veel rotondes zijn kunstwerken te vinden. Ze geven het landschap meerwaarde en bieden kunstenaars een plek om hun beeld te presenteren. Vrijwel elke stad beschikt tegenwoordig over een fraaie collectie buitenkunst. De kunstwerken komen veelal tot stand in opdracht van gemeentelijke diensten, stadsdelen of woningbouwcorporaties.

Wie is de kunstenaar en waarom heeft hij juist hier een specifiek kunstwerk verzonnen? In 2002 werd de ‘De Poort van Bergen’ in opdracht van de gemeente Bergen gemaakt. Toen het kunstwerk van beeldend kunstenaar Herbert Nouwens werd geplaatst zorgde het aanvankelijk voor veel commotie. Vele dorpelingen en sommige kunstenaars konden het werk absoluut niet waarderen. Inmiddels hoort ‘De Poort’ samen met de Ruïnekerk tot de
iconen van Bergen. In 2013 werd ‘De Poort van Bergen’ op de rotonde Bergerweg-Nesdijk door een vakjury unaniem gekozen tot Beeld van het Jaar. De maatvoering en het kleuren materiaalgebruik oogsten alle lof.

Ook deze aflevering van ‘Kunst in het wild’ zal in de laatste week van december 5 dagen lang, elk uur na het nieuws, bij Alkmaar Centraal te zien zijn.
Kijk voor meer informatie en KunstNetTV programma’s op: www.kunstnet.tv.

Pin It
Bekeken: 3727x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/