Omdat de gemeente Heerhugowaard de liggelden van haven Broekhorn niet wilde verhogen, dreigde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) met een dwangsom van € 5.000 per week, tot maximaal € 50.000. De gemeente heeft  termijn verstreken en ligt de eerste boete op de mat. Dit meldt het NHD. De ACM stelt dat de prijzen zo laag zijn dat het oneerlijke concurrentie oplevert voor commerciële jachthavens en ligplaatsen in de omgeving. De gemeente vreest dat de haven, beheerd door vrijwilligers, anders leegloopt.

De liggelden blijven onder de kostprijs. Dit mag volgens de Wet markt & overheid (M&O) niet, maar de gemeente komt onder deze wet uit door de haven van Broekhorn aan te merken als 'economische activiteit in het kader van het algemeen belang'. Maat die truc was negen dagen te laat uitgevoerd. De publicatiedatum geldt en dat was 7 maart. De uiterste datum voor de tariefverhoging was 26 februari. Het besluit zelf kwam al twee dagen te laat. Tegen het NHD reageert wethouder Leo Dickhoff laconiek op de boete: "Zo werkt dat".

De boete van de ACM lijkt coulant; officieel was week twee dus al ingegaan. Wat er nu gebeurt is onduidelijk. De vermeende oneerlijke concurrentie bestaat nog steeds en Burgerbelang, die zich als enige raadsfractie verzette tegen de wijze van handelen, houdt vol dat de truc onreglementair is.
Pin It
Bekeken: 3396x
https://ee.itk.ac.id/data/