Een meerderheid van de Alkmaarse raad wil geen overname van het noodlijdende AEB door de HVC. Dat blijkt uit een motie van de Seniorenpartij Alkmaar, die wordt ondersteund door VVD, BAS, LA, OPA, CU en CDA. Als klant is het Amsterdamse afvalenergiebedrijf wel van harte welkom. De motie wordt donderdagavond in de raad besproken.

De partijen achter de motie willen voorkomen dat door het samengaan van de bedrijven de "inwoners van Alkmaar niet met schulden of lastenverhogingen mogen worden geconfronteerd die door andere gemeentes zijn gecreëerd". Het college daarentegen, wil het oriënterend onderzoek van HVC afwachten.

In de media is veel gespeculeerd over de overname van de AEB door HVC. Gemeente Amsterdam ziet in het Alkmaarse afvalenergiebedrijf een goede partner. AEB zelf ziet dit echter niet zitten. Ook de BUCH-gemeenten en Zaanstad lieten al weten tegen te zijn, met als motivaties groot financieel risico en gebrekkige bedrijfscultuur bij AEB.

"AEB Amsterdam kan financieel noch organisatorisch de eigen broek ophouden", staat in de motie. Bij een fusie zou Amsterdam in één klap grootaandeelhouder worden met 20 procent en dus de meeste invloed krijgen. Op dit moment is Zaanstad met 6 procent de grootste van de 46 aandeelhouders.

Over drie weken worden de resultaten van het oriënterende onderzoek van HVC besproken tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering.
Pin It
Bekeken: 2298x