De eerste avondklok sinds de Tweede Wereldoorlog is in Noord-Holland rustig en zonder veel incidenten verlopen. "De inwoners van Noord-Holland verdienen een compliment voor hun medewerking", zegt politiewoordvoerder Wendy Boudewijn vanuit het hoofdbureau in Haarlem. De politie kon geen cijfers geven over het aantal personen dat was staande gehouden of het aantal bekeuringen, maar verreweg de meeste mensen waren in het bezit van de juiste papieren om op straat te zijn.

Wie zaterdagavond zelf op straat was moet het gemerkt hebben: het was een stuk rustiger dan normaal. Lege straten en kruispunten waren eerder regel dan uitzondering. Een enkele stadsbus, personenauto, maaltijdbezorger of fietser was wel te vinden. Vaak in het bezit van een eigen verklaring en eventuele werkgeversverklaring. De politie en de gemeentelijke handhaving controleerde volop rondom de Alkmaarse binnenstad, maar die controle was vooral op voetgangers en fietsers. Auto’s lieten ze buiten beschouwing. Waarom deze keuze was gemaakt, wilde de politie niet toelichten.

Wie niet de juiste papieren kon tonen, kreeg geen waarschuwing maar onverbiddelijk een boete van 95 euro. Volgens woordvoerder Boudewijn had er voor het handhaven van de avondklok een verschuiving plaatsgevonden van beschikbare agenten van de dagdiensten naar de avonddiensten. Ze kon geen toelichting geven op de spreiding van de politie-eenheden over de regio. De hoge concentratie van handhavers in de binnenstad van Alkmaar op fietsen en in patrouilleauto's was in ieder geval opvallend. Een fotograaf van Alkmaar Centraal werd in dit gebied in totaal zes keer staande gehouden en moest zijn perskaart tonen. De politiewoordvoerder wist niet zeker of de handhavers werden aangestuurd door het cameratoezicht in de stad: "Maar ik denk het wel."

Politiewoordvoerder Wendy Boudewijn kon niet melden hoeveel processen-verbaal waren uitgeschreven. "We geven onze cijfers alleen door aan de Nationale politie." Landelijk werden 3600 bekeuringen uitgeschreven.
Pin It
Bekeken: 2322x
https://ee.itk.ac.id/data/