Het is een oplossingsrichting waar sinds de uitbraak van de Coronacrisis vaker naar wordt teruggegrepen: de drive-in. Iedereen in z'n eigen bubbel, veilige afstand gegarandeerd, en kunnen doen waar je voor komt. Dat er dus diverse drive-in stembureaus in het land opduiken is niet heel verwonderlijk. Zowel in Langedijk als in Heerhugowaard bleek de constructie een schot in de roos.

"Ja joh, het gaat de hele ochtend al zo, ik hoop niet dat ze straks op de rotonde stil staan", verteld de verkeersregelaar die bij de Waardse drive-in verkeerstechnisch de zaak in goede banen moet leiden. Met een humoristisch "Goeoeoeodemorgen, KFC of McDonald's?" houdt hij de sfeer er bij de stemmers goed in. De wachttijden lopen ondertussen wel op tot een half uur. Voor sommige stemmers is dat te veel, zij zeggen later terug te komen. Maar ook bij diverse andere locaties is het wachten geblazen.

Voor de vrijwilligers van beide in de tent gevestigde stembureaus is het flink aanpoten in de gure kou. Van de door de mat alle andere spullen meegeleverde terrasverwarmers hoeft op meer dan anderhalve meter afstand eigenlijk niets meer verwacht te worden. Maar de uitstekende lunchpakketten maken, als daar tijd voor is, veel goed en er wordt ook het nodige gelachen.
Veel stemmers vinden het een bijzondere ervaring en zouden de drive-in als permanente oplossing wel zien zitten.

Niet dat ze allemaal met de auto komen, ook fietsers, ligfietsers en zelfs een step komen langs de loketten. En de nodige stemmers te voet. Want met z'n tweeën in de auto stemmen is vanwege het stemgeheim niet toegestaan. "Helemaal niet bij nagedacht", reageert een echtgenote die gevraagd wordt uit te stappen zodat haar man in alle privacy zijn eigen stem kan uitbrengen.
Pin It
Bekeken: 1170x