Het is zaterdagochtend 07:00 uur. De afgelopen dagen stonden in het teken van de voorbereiding en nu is het zover. Het treinverkeer is stilgelegd en de eerste nieuwe perronkap voor station Alkmaar Noord hangt in de enorme kraan. In totaal moeten er vier kappen geplaatst worden. De kappen wegen 20 ton en zijn eigenlijk helemaal 'klaar'.

"Het is zo ontworpen dat eigenlijk alles zoals elektriciteit er al in zit. Dat betekent ook dat alles straks wel precies moet passen en we niet meer dat een paar millimeter speling hebben", zo vertelt Ivo Stork aan Alkmaar Centraal. Hij is als ontwerpleider door Dekker Bouw & Infra ingehuurd en hoeft eigenlijk niet te werken vandaag. "Tsja, je wilt toch graag zien dat alles wat verzonnen is ook echt zo uitpakt."

En het blijkt gelukkig allemaal te kloppen. Ondanks dat de wind wat steviger is dan verwacht wordt de eerste overkapping zonder veel drama over de bovenleiding van het spoor heen getild en exact op de juiste plek 'gelegd'. De kraanmachinist die eigenlijk niet kan zien wat er gebeurt, zijn kraan staat immers aan de andere kant van het spoor, moet volledig vertrouwen op zijn 'locatiemachinist' die hem per portofoon verteld wat er moet gebeuren.

Het is een beetje de structuur die overal op de bouwplaats is te zien: overal zijn groepjes mensen bezig die precies weten wat er van hen wordt verwacht en als een geoliede machine samenwerken. Gelukkig maar, want de klus die veel meer omvat dan alleen het plaatsen van de vier perronkappen moet maandagochtend 05:00 uur echt geklaard zijn. Dan krijgen de treinen weer vrij baan en kunnen de passagiers alvast gebruik maken van de verbrede en opnieuw bestrate perrons.
Pin It
Bekeken: 1114x