CDA Dijk en Waard lijdt zware verliezen in de aanloop naar de verkiezingen voor de fusiegemeente. Jan Kramer van CDA Langedijk had al aangegeven zich niet kandidaat te stellen en nu stappen fractievoorzitter Gerard Rep en prominent raadslid Jolanda van Ling onafhankelijk van elkaar per direct op. Van Ling hoorde pas later van Rep's besluit om partijloos verder te gaan. Zelf is ze naar D66 Dijk en Waard overgestapt.

CDA Langedijk stemde tegen de fusie, maar gooide de knop om toen het jawoord kwam en er kwam een nieuw bestuur. Gerard Rep: "In Langedijk waren wij blij met dit nieuwe bestuur, ook al had het een hoog Heerhugowaards karakter. De wraak van CDA Dijk en Waard - of is het toch alsnog CDA Heerhugowaard? - is echter krachtig: de fractie van Heerhugowaard bezet op de kandidatenlijst de plekken 1, 3, 8 en 12, Langedijk heeft de onverkiesbare plaatsen 5 (Gerard Kamper), 7 (Inez van Verseveld) en 11 (Gerard Rep) gekregen."

"Kortom, we zijn gewoon ‘kaltgestellt’ door dit Heerhugowaardse bestuur, ingefluisterd door de vertrouwenscommissie. Op 4 en 6 staan zelfs personen die tot voor kort lid waren van andere politieke groeperingen. Volgens de voorzitter van CDA Dijk en Waard kent het bestuur deze mensen niet eens". Gesprekken over aanpassingen waren tevergeefs. "Ondanks dat men geen deugdelijke, op feiten gebaseerde motivering van het besluit kon geven."

Jolanda van Ling was net als Gerard Rep een echte CDA'er met een lange staat van dienst, maar bij haar brokkelde de verwantschap al een paar jaar langzaam af. "De coronapandemie zorgde voor een periode van nadenken en zelfreflectie: wat wil ik en hoe wil ik verder in de politiek? Soms zijn het teveel beproevingen. Het was klaar. Het is tijd om een nieuwe weg in te slaan."

"D66 is een partij met toekomst", motiveert Van Ling haar keuze om niet als Gerard Rep solo door te gaan. "De manier waarop D66 zich inzet voor inwoners boeit mij. Nuchter, sociaal en inclusief. Ik verheug me om samen te werken in een groep met leuke en spontane mensen. Ik kwam in een warm bad en heb er weer helemaal zin in."
Pin It
Bekeken: 2073x
https://ee.itk.ac.id/data/