De stijgende gasprijzen zijn voor veel mensen een zeer onaangename verrassing. Toch is de impact op lang niet iedereen even groot. Zo hebben freesiateler Pip Tesselaar en bouwkundige Ed Kueter amper last van de stijgende kosten. Beiden hebben namelijk eerder volop geïnvesteerd om hun bedrijf en woning zo duurzaam en zelfvoorzienend mogelijk te maken: "We draaien altijd nul op de meter."

Door een combinatie van factoren, gaat de gasprijs momenteel door het dak. Een gemiddeld huishouden betaalt naar verwachting komend jaar honderden euro's meer. Iemand die helemaal geen last heeft van de stijgende gasprijzen is Ed Kueter uit Alkmaar. Hij besloot eerder al te kiezen voor een gasvrij, zelfvoorzienend huis dat met de zon meedraait. "We hebben een optimaal geïsoleerd huis", laat Kueter weten. "Op het dak hebben wij 21 zonnepanelen staan. In principe wekken wij alleen de hoeveelheid energie op die wij daadwerkelijk nodig hebben." Bovendien heeft hij een bakoven die hij door middel van schoon resthout verwarmt. "Met de oven verwarmen wij tegelijkertijd de hele bovenetage van ons huis." Kueter kookt op inductie en heeft daarnaast een warmtepomp voor warm water. "We draaien altijd nul op de meter."

Freesiateler Pip Tesselaar uit Heerhugowaard besloot enkele jaren geleden zelf duurzame energie op te wekken voor zijn bedrijf. "Overdag als de zon volop schijnt, wekken wij warmte op dat we vervolgens opslaan in een grote opslagtank. Dat wordt 's nachts gebruikt om de kassen mee op te warmen. Hierdoor gebruik ik nauwelijks gas." Tesselaar raadt iedereen aan om in duurzame alternatieven te investeren. Wel moet je er volgens hem op voorbereid zijn dat je de kosten er niet direct uit krijgt. In zijn geval duurt dat nog wel 15 jaar. "Maar uiteindelijk doe je het natuurlijk voor de duurzame freesia's."
Pin It
Bekeken: 1809x
https://perpustakaan.wicida.ac.id/demo-pg-soft/ http://inlis.lamongankab.go.id/slot-demo/ https://jdih.boltimkab.go.id/toto-macau/ https://perpusda.sukoharjokab.go.id/slot-demo/ https://simkerma.polinema.ac.id/demo-slot/ https://bakesbangpol.situbondokab.go.id/slot-demo-pragmatic/ http://e-perpustakaan.kemendesa.go.id/live-sgp/ http://inlislite.pustaka.sumbarprov.go.id/slot-demo/ https://pabukon.purwakartakab.go.id/slot-gacor/ http://inlislite.palembang.go.id/live-sgp/ http://sipmk.kemenkopmk.go.id/slot-gacor/ https://perpus.oganilirkab.go.id/assets/demo-pg-soft/ https://jdih-dprd.murungrayakab.go.id/slot-demo-pragmatic/ https://jdih.boltimkab.go.id/slot-demo-pragmatic/ http://inlislite.palembang.go.id/rtp-live-slot/ https://jdih.boltimkab.go.id/slot-gacor/ https://silakanmas.disdukcapil.magelangkota.go.id/ikm_download/slot-demo/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://www.sidiap.org/rtp-live-slot/