Veel inwoners van Heerhugowaard maken zich zorgen over Berenklauwen. De gemeente krijgt hierover veel vragen. De gemeente legt uit dat niet alle soorten gevaarlijk zijn. In Nederland zijn er twee soorten, en de uitheemse Reuzenberenklauw kan bij contact inderdaad zorgen voor wat lijkt op lelijke brandwonden. Daarentegen levert de inheemse Gewone Berenklauw, die hier vooral voorkomt, hooguit wat huidirritatie op. Bovendien zijn ze goed te onderscheiden.

De Reuzenberenklauw kan wel 4 meter hoog worden met een stengel tot 10 cm dik. De plant heeft enorme bladeren, soms wel tot wel 1,5 meter lang , en bloeit in juli/augustus met bloemenschermen zo groot als een paraplu. Kenmerkend zijn de rode vlekken op de stengels. De plant bevat stoffen die bij huidcontact een reactie kunnen oproepen die lijkt op verbranding, vooral als het zonnig is.

De Gewone Berenklauw kan 2 meter hoog worden, maar op de Waardse klei hooguit 1 meter. Hij heeft geen rode vlekken op de stengels. De bloemenschermen zijn zo'n 20 cm en de bladeren rond 30 cm. Deze soort berenklauw levert hooguit lichte huidirritatie op.

De gemeente laat Reuzenberenklauwen afsterven. Er wordt bijgehouden waar ze groeien, maar wie er een ziet wordt verzocht de gemeente te bellen via 14072. Er is een overigens de app PlantNet, die planten of foto's herkent. (foto: GerardM/Wikipedia)
Pin It
Bekeken: 1905x
https://ee.itk.ac.id/data/