Vorig jaar april deed het Regionaal Archief Alkmaar al een oproep om zoveel mogelijk materiaal in te leveren rond corona en alle maatregelen. De collectie moet voor komende generaties een beeld geven hoe wij deze tijd zijn doorgekomen. Er is al aardig wat bijzonder materiaal binnengekomen, maar nu de crisis aanhoudt en verandert, hoopt het archief op meer.

"Toen we vorig jaar nog aan het begin van de crisis stonden, hebben we al heel veel spullen gekregen. Vooral veel foto's", vertelt Mariëlle Hageman van het Regionaal Archief in Alkmaar aan mediapartner NH Nieuws. "We hebben nu met het archief de kans om actief de geschiedenis vast te leggen. Vroeger deed men dit niet. De collectie kan over een aantal jaren een mooi beeld geven over hoe wij met deze tijd zijn omgegaan."

In de collectie, die ook online is te bekijken, zie je vooral veel foto's van lege straten, A4'tjes met regels op de deuren van winkelpanden, linten of tape op de grond om de anderhalvemeter-maatregel te onderstrepen. "Maar ook foto's die de solidariteit uit de begintijd van de crisis aangeeft. We hebben bijvoorbeeld foto's van een vuilnisvrouw gekregen die met briefjes en snoep bedankt werd voor haar werk tijdens de lockdown."

Er zijn in de beginperiode van de crisis zo'n 750 foto's binnengekomen. "We kregen ook een paar dagboeken en wat filmpjes. We gaan er voorzichtig mee om. We spreken af wanneer het openbaar wordt gemaakt. Het is een mooie opbrengst, maar in vergelijking met andere archieven die ook zo'n oproep deden is het wel wat achtergebleven."

Het archief hoopt daarom de komende tijd op nog veel meer materiaal. "Al ons materiaal nu is uit de begintijd van corona. Je merkt dat we nu in een andere fase zitten van de crisis. Toen ging het veel over solidariteit. Het wordt nu wat grimmiger. De discussie rond vaccineren en de andere maatregelen rond corona is verhard. Het is goed om ook deze tijd vast te leggen." Het Regionaal Archief heeft een speciale website met meer informatie over de collectie. (foto: Regionaal Archief)
Pin It
Bekeken: 2746x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/