Het Openbaar Ministerie eiste donderdag acht maanden celstraf, drie jaar rijontzegging en een totaal 57.000 euro schadevergoeding van Rutger H. uit Noord-Scharwoude. Op 19 juni 2019 reed hij op de Westtangent in Heerhugowaard een overstekende fietsster aan. De 15-jarige Ilayda was op slag dood. De officier van justitie stelt op basis van onderzoek en verklaringen dat H. aanzienlijk te hard en zeer onvoorzichtig reed. Dat gebeurde in bijzijn van tientallen familieleden en vrienden van het slachtoffer.

De officier rekent H. vooral zijn gedrag aan, laat mediapartner NH Nieuws weten: hij reed met te hoge snelheid en was met zijn mobieltje bezig. Hij nam volgens het OM met zijn gedrag een risico, met als gevolg het overlijden van een jong meisje, tweeënhalf jaar geleden.

H. barstte direct in tranen uit tijdens zijn verklaring. Hij was met twee vrienden, in een BMW en een VW Caddy, onderweg om een oplader bij iemand op te halen. Hij reed met zijn Porsche Cayenne op de linkerrijstrook - te hard gaf hij toe - met rechts achter hem de vriend in de BMW. Op het moment dat het licht van de bewuste kruising voor hun neus op groen springt, gaf hij gas bij. "Ineens zag ik iets in mijn ooghoek. Het ging in een halve seconde. Dan ben je eigenlijk al te laat."

Ilayda belandde 46 meter verderop op de weg. Een getuige verklaarde voor de rechter: "Ik zag iets op de weg liggen. Ineens zag ik dat het een mens was." In de rechtzaal komen op dat moment de tranen bij de familie van Ilayda naar boven.

Verschillende mensen hebben tegen de politie verklaard hard rijdende auto's te hebben gezien of gehoord: optrekkende voertuigen, piepende banden, ze haalden elkaar in. Sommigen spraken van een soort straatrace. "Het waren gewoon twee idioten. Ik zal het nooit meer vergeten: zo hard reden ze. En nu is er een meisje dood", aldus één getuige.

De officier verwijt H. en zijn vrienden geen straatrace en ook de verdenking van roekeloos rijgedrag is vervallen. Wel tonen camerabeelden van de McDonalds, zo'n 100 meter voor de kruising, dat de drie auto's sneller reden dan andere voertuigen. De exacte snelheid kon niet worden vastgesteld, maar de officier vindt het aannemelijk dat H. bij de crash rond 80 km/u reed.

Uit onderzoek bleek ook dat H. minuten voor het ongeval meermaals met zijn mobieltje in de weer was. Hij ontving meerdere berichten, zoals een voice-note van zijn vriend in het andere voertuig. "Dat ding van hem is gechipt man, hij gaat kankerhard die van hem hoor". Hij unlockte het scherm verwijderde het bericht zonder het af te spelen. "Ik begrijp niet waarom ik dat heb gedaan", zei H. donderdag. Huilend zei hij elke dag te denken aan het ongeluk. "Was ik maar linksaf geslagen."

Er zijn geen gegevens over wie er door rood reed. H. verklaarde zelf dat hij zeker groen had. Het maakt volgens de officier niet uit, en ook niet of Ilayda verlichting voorop had. "Hij verrichtte handelingen op zijn telefoon en reed met een zeer hoge snelheid op het kruising af. Aanzienlijk harder dan de toegestane snelheid. Als hij 50 km/u had gereden en had opgelet had hij op tijd kunnen remmen."

De geëiste schadevergoeding bestaat uit 17.000 euro voor Ilayda's zus en voor haar ouders ieder 20.000 euro. De uitspraak is over twee weken.
Pin It
Bekeken: 2515x
https://www.parcoursmetiers.tv/uploads/slot-demo/ https://www.rioquente.com.br/slot-demo/ https://www.oceanic-saunas.eu/slot-demo/ https://nasrsolar.com/slot-demo/ https://www.irslawproblems.com/slot-demo/ https://www.bethlatimermd.com/slot-demo-pragmatic/ https://ipotechen-credit.com/slot-demo/ https://www.tyllcz.eu/slot-demo/ https://drift82.com/togelsgp/ https://gozlvet.com/slot-demo/ https://www.tyllcz.eu/rtp-live/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://www.pilipiuk.com/slot-demo/ https://hprrov.com/slot-demo/ https://www.sidiap.org/rtp-live-slot/