Het is 1 januari 2022 en dat betekent dat Dijk en Waard is geboren. En tot er een burgemeester is aangewezen voor de nieuwe gemeente, neemt Peter Rehwinkel deze functie waar. Een functie die niet nieuw is voor hem. Rehwinkel was burgemeester Naarden en Groningen, waarnemend burgemeester van Zaltbommel en tot 8 september nog van buurgemeente Bergen. Zijn start in Dijk en Waard om middernacht verliep redelijk rustig, afgaande op berichten van de hulpdiensten.

De ochtend voordat Rehwinkel aan zijn nieuwe taak begon, was hij geïnterviewd bij NOS Radio 1. Hij babbelde met de presentator eventjes over hoe voor hem de jaarwisseling er uit zou zien en over de eerste baby die ooit in Dijk en Waard zal worden geboren, voordat ze tot de kern kwamen: hoe twee gemeenten met meerdere dorpskernen te verbinden.

"Ja, dan heb je een hele belangrijke rol denk ik, om mensen dat gevoel te geven dat ze niet iets zijn verloren: ze wonen nog steeds in die ene wijk van Heerhugowaard of dat ene dorp in Langedijk", antwoordde Rehwinkel. "Ze moeten vooral ook ervaren dat er iets bij is gekomen, dat ze er voordeel aan hebben. En dat moet je met elkaar gaan realiseren, beter bestuur kunnen leveren. En dat de kwetsbaarheid soms ook is verminderd, dat we ook in de regio een belangrijke partner zijn geworden."

Feit is dat een grotere gemeente meer slagkracht en meer geld heeft. Voor een evenwichtige verdeling verwijst Rehwinkel naar de intentie om beleid te richten op de dorpskernen. "We gaan ook echt een kernenbeleid voeren met gebiedswethouders."

Peter Rehwinkel zal naar verwachting een half jaar waarnemend burgemeester zijn en er is genoeg te doen want van alles is nieuw, niet alleen de beleidsvorming. "Er moeten nieuwe gemeenteraadsleden worden geïnstalleerd aanstaande maandag. Er moet bijvoorbeeld een nieuwe Algemeen Plaatselijke Verordening worden vastgesteld. En dan gaan we ook aan de slag met elkaar met de keuze van een kroonbenoemde burgemeester."

Op zijn gewone doordeweekse werkdag begint Rehwinkel onder andere met een bezoekje aan Oudkarpsel. Luister - hier - naar het volledige interview.
Pin It
Bekeken: 2352x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/