In september van dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat de Allemanskerk in Oudkarspel heropende na een verwoestende brand. De stuurgroep ’50 jaar na de brand’, bestaande uit Foke van der Wielen, Henk Zuidersma en Tineke Gootjes, heeft besloten om van 2022 een jubileumjaar te maken, met allerlei activiteiten georganiseerd door en voor Langedijkers.

De stuurgroep heeft al aardig wat activiteiten bedacht en aangereikt gekregen voor in en om de Allemanskerk, zei initiatiefneemster Tineke Gootjes tegen Rodi Media: een kindermusical, concert, fototentoonstelling, toneel en een gezamenlijke lunch. Ook werd geopperd om workshops, lezingen, tekenlessen en een presentatie door Langedijker Verleden te houden. Andere initiatieven zijn van harte welkom. De stuurgroep vindt het vooral belangrijk dat de activiteiten gezamenlijk worden opgezet.

Vooruitlopend op het jubileum publiceerde Dick Barten in maart 2021 zijn boek 'Alle Mans Kerk het baken van Oudkarspel’. In zijn alweer vijftiende boek belicht hij de historie van het gebouw en daarin ontbreekt natuurlijk niet de zwartgeblakerde periode. Stille getuige is de toren zonder spits. Die ging op 9 juni 1969 verloren tijdens de grote brand. Firma Stam leegde de laatste hand aan de bliksemafleider toen het mis ging. Pogingen om de brand te blussen waren tevergeefs. Gelukkig werden nog een paar waardevolle stukken gered, waaronder het avondmaalservies uit 1713, de kanselbijbel en de lessenaar.

Tineke Gootjes hoopt dat het jubileumjaar een feestelijk succes wordt. Ze is positief over de verschillende reacties de de stuurgroep tot nu toe heeft gekregen en hoopt op meer. Wie ook een leuk idee heeft kan dit inzenden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. (foto's: Regionaal Archief en Wikimedia)
Pin It