Elke ochtend om 08:30 uur wordt Diny Rootmensen gebeld door een vrijwilliger van de 'contactcirkel'. "Ik ga nog even boodschappen doen", meldt de 91-jarige inwoonster van Langedijk. De contactcirkel is in het leven geroepen om te checken of alles oké is met mensen zoals de alleen wonende Diny. Het belang van het rondje werd nog eens benadrukt door het nieuws dat een man in Amsterdam drie jaar na zijn dood pas werd ontdekt.

Vrijwilligers van Stichting Wonen Plus Welzijn in Dijk en Waard bellen dagelijks naar een groep alleenstaanden vanuit de omgeving om te kijken hoe het met ze gaat. "Het zijn vooral deelnemers met een klein netwerk. Vaak ook mensen die aangeven dat ze niet dood gevonden willen worden in hun huis," legt Martine Raams van de stichting uit aan mediapartner NH Nieuws.

Ook Diny had gehoord van de Amsterdammer die drie jaar lang dood in huis lag. Hij werd pas gevonden toen de woningcorporatie zijn appartement wilde leegruimen, nadat er meermaals tevergeefs contact was gezocht. "Dan ben ik blij met onze contactcirkel", vertelt Diny. Ook dichterbij gebeurde een triest voorbeeld. In oktober werd in Alkmaar een man weken na zijn dood thuis gevonden. De vliegen zaten op de ramen.

Voordat ze 's morgens wordt gebeld, stapt ze altijd eerst nog even onder de douche, want: "Als ik dan val in de douche, word ik gemist in de belronde en weten ze dat er iets aan de hand is. En als ik opneem weet iemand dat je er nog bent, zeg maar."

Martine Raams vult aan: "We hebben een keer iemand aan de lijn gehad die heel warrig sprak. Toen gingen bij ons gelijk alarmbellen af". Direct werd 112 gebeld. "Later bleek dat deze vrouw een tia had gehad. Zonder de belcirkel had het heel anders kunnen aflopen, nu waren we er op tijd bij".

De belcirkel is niet alleen voor de veiligheid van de alleenstaanden, ze hebben dagelijks ook even een gezellig contactmoment.  Diny lacht: "Soms zeggen we wel eens, we zijn al vijf minuten aan het bellen, we moeten echt stoppen hoor. Ja, het is ook best wel gezellig." De deelnemers zijn nu vooral 50-plus, maar volgens Martine is iedereen welkom binnen de contactcirkel. "Er zijn zeker nog plekken vrij, dus mensen mogen zich aanmelden voor een stukje sociaal contact."
Pin It
Bekeken: 1802x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/