De waterkeringen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier hebben de eerste storm van het stormduo Dudley en Eunice goed doorstaan. Het hoogheemraadschap bereidt zich nu voor op storm Eunice, die vanaf vrijdagmiddag aan land komt. Het KNMI waarschuwt voor gevaar door zeer zware windstoten en risico's door rondvliegend puin, omvallende bomen en losse takken. Vanaf vrijdag 13:00 uur geldt code geel en vanaf 15:00 uur code oranje.

Volgens het hoogheemraadschap heeft de regio storm Dudley redelijk doorstaan. Er zijn takken uit bomen gewaaid, en er sneuvelden enkele bomen langs polderwegen. Medewerkers van het hoogheemraadschap hebben dat opgeruimd. Langs de kust heeft de harde westenwind de zee tegen de kust opgestuwd, maar dat heeft maar mondjesmaat geleid tot duinafslag. Het strand had zich na Corrie van twee weken terug al aardig hersteld, zo stelt het hoogheemraadschap.

Vrijdag volgt zuidwesterstorm Eunice. Deze kan vanaf het middaguur langs de gehele kust en in het binnenland voor veel overlast en gevaarlijke situaties zorgen. Meteorologen spreken van windstoten tot 130 km/u. Eunice zal naar verwachting voor een forse duinafslag zorgen, omdat het water dan inmiddels meerdere dagen is opgestuwd. Dat levert volgens het hoogheemraadschap nog geen gevaarlijke situaties op: "Hoe indrukwekkend de zandkliffen er ook uit zien, de duinen langs de Noord-Hollandse en Texelse kust zijn robuust en kunnen dit soort stormen weerstaan. Het afgeslagen zand blijft liggen onder de waterlijn en zal na de storm vanzelf weer aan land worden gespoeld en de duinen inwaaien".

Langs de gehele kust leiden de stormen tot verhoogde waterstanden. Dit zal aanhouden tot na het weekend, omdat ook dan de wind nog hard zal blijven. De vloed bij Den Helder is normaal gesproken zo'n 75 cm boven Normaal Amsterdams Peil (NAP). Vrijdagavond kan de vloedstand hier oplopen tot 180 à 190 cm boven NAP. De verhoogde waterstand is een combinatie van storm en springtij. Door de aanhoudende wind zal ook zaterdag en zondag het zeewater hoog blijven staan. De waterstanden zijn volgens het HHNK geen reden tot zorg.

Het zijn vooral de windstoten van Eunice die meteorologen zorgen baren. Van Eunice wordt verwacht dat er schade kan ontstaan, meer bomen ontwortelen. Verkeersdeelnemers doen er goed aan de berichten van het KNMI en de ANWB-verkeersinformatie te volgen. Ook zaterdag en zondag blijft het opletten: losse maar klemzittende takken kunnen verlaat uit de bomen waaien.

Het hoogheemraadschap blijft de situatie in de gaten houden. "Indien de waterstand daartoe aanleiding geeft, zullen we een aantal schuiven in de uitstroom van gemalen en inlaten sluiten om te voorkomen dat zeewater het land instroomt. Ook houden we de bomen langs polderwegen in de gaten en is er een onderhoudsploeg paraat om bij schade in te kunnen grijpen".
Pin It
Bekeken: 3121x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/