Veiligheidsregio Noord-Holland Noord heeft van het Rijk opdracht gekregen om samen met de 16 gemeenten in vijf dagen tijd opvang te regelen voor 1.000 vluchtelingen uit Oekraïne. Op korte termijn moeten daar nog eens 1.000 plekken bij komen. VRNHN heeft gezien dat hulpvaardige mensen onderdak bieden bijvoorbeeld in huis, een bed & breakfast, vakantiepark of boot. De organisatie roept hen op om contact op te nemen met de eigen gemeente, of de gemeente waar deze plekken beschikbaar zijn.

Na anderhalve week zijn naar schatting anderhalf miljoen mensen Oekraïne ontvlucht en er kunnen nog miljoenen volgen. Het gaat vooral om vrouwen en kinderen. De bedoeling is dat zij door heel Europa worden opgevangen, dus ook in onze regio. Doel is om tot 2.000 opvangplekken te creëren voor in eerste instantie een half jaar. "De zestien burgemeesters voelen de energie, draagvlak, steun om dit te doen", aldus de VRNHN.

Gevluchte Oekraïners kunnen voorlopig drie maanden blijven op een toeristenvisum, maar verder is nog veel onduidelijk: "We weten niet of, wanneer en hoeveel mensen komen. We zijn erg geraakt door wat we zien in de media over de oorlog in Oekraïne. De beelden, zoals moeders en kinderen die in de schuilkelders bijeen zitten in angst voor de bommen raken iedereen en houden ons bezig."

"Een deel van de mensen zal onderdak vinden bij familie en vrienden. Een ander deel zal zich bij de overheid en gemeenten melden voor hulp". De veiligheidsregio herhaalt nog eens: "Nog veel is onduidelijk. We weten nog niet hoeveel mensen naar ons toe komen. We weten niet hoe lang de oorlog duurt en hoe lang de vluchtelingen blijven. Naast onderdak, eten en drinken hebben deze mensen en kinderen na enige tijd ook kinderopvang, school, medische en psychische zorg en werk nodig. We steken de handen uit de mouwen. Hier zijn we als veiligheidsregio en gemeenten voor."
Pin It