Er hebben tien mensen gesolliciteerd naar de functie van burgemeester van Dijk en Waard. Samen met de gemeenteraad heeft Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland, een grote rol in het sollicitatieproces. Dijk en Waard Centraal ging met hem in gesprek over onder meer de specifieke wensen van de gemeente Dijk en Waard en de grondige screening. Mag je bijvoorbeeld met een strafblad burgemeester worden?

"Je hoort vaak mensen zeggen dat de benoeming van de burgemeester in een achterkamertje gebeurt, maar dat valt best mee'', zegt Arthur van Dijk. Het is een van de meest zichtbare functies van de commissaris van de koning (CvdK); zijn rol als rijksheer rondom het burgemeesterschap.

Binnenkort nodigt Van Dijk de mensen uit die burgemeester willen worden van de gemeente Dijk en Waard. "Ik spreek bijna alle kandidaten en beoordeel of ze benoembaar zijn. Waarom solliciteren ze bijvoorbeeld?" De vertrouwenscommissie binnen de raad bepaalt vervolgens welke twee kandidaten voorgelegd worden aan de gemeenteraad. "Wanneer alles correct is verlopen en de gemeenteraad tevreden is met een kandidaat kom ik naar de raad voor de beëindiging."
Pin It