Met de almaar stijgende energieprijzen wordt het voor sommige huishoudens steeds lastiger om de rekening op te hoesten. Gelukkig zijn er wel een aantal tips die je kunt volgen om het verbruik wat te drukken. Doe je voordeel met onderstaande tips.

Kies voor zuinige apparaten

In sommige gevallen is het slim om je oude apparaat te vervangen door een zuiniger apparaat, omdat je dat op termijn vaak dubbel en dwars terugverdient. Als voorbeeld: een wasmachine met label D is vaak zo’n €100 per jaar duurder in verbruik dan een met label A. Die investering haal je er dus op termijn uit.

Je kunt ook op een andere manier op apparaten besparen. Denk aan een stofzuiger met stofzakken, die ook steeds weer geld kosten. Overweeg een model zonder zak, ook daarmee spaar je in de portemonnee. Bovendien zijn nieuwere modellen vaak zuiniger in gebruik. Voor het vinden van de beste stofzuiger en andere huishoudelijke apparaten maak je bij voorkeur gebruik van een vergelijkingssite zoals DeBeste.com, die steeds weer update met de nieuwste en best geteste modellen van het moment.

Zet in op daluren gebruik

Energieaanbieders maken vaak gebruik van twee tarieven, namelijk het reguliere en het daluren tarief. Deze laatste is goedkoper en beschikbaar tussen bepaalde tijdstippen, vaak laat op de avond en in de nacht. Je hoeft echter niet te wachten tot dit tijdstip, want apparaten hebben veelal de functie ‘startuitstel’. Hiermee kun je programmeren om aan te gaan tijdens een later tijdstip. Als jouw apparaten deze functie nog niet hebben dan kun je beter een nieuwe wasmachine of vaatwasser kopen. De nieuwste modellen hebben deze functie namelijk meestal wel, en besparen daarnaast zoals je hierboven las dus ook op de energiezuinigheid in het algemeen.

Voorkom onnodig energieverbruik

Een logische tip, maar toch zijn er veel zaken waar niet iedereen aan denkt. We maken deze tip daarom graag concreet aan de hand van een aantal voorbeelden. Ten eerste sluimergebruik: veel mensen laten opladers in het stopcontact zitten zonder dat er iets aangesloten zit. Doe dat niet! Want ook dan gebruiken ze een klein beetje stroom. Daarnaast is het ook nog eens gevaarlijk omdat de kans op brand toeneemt.

Een ander voorbeeld is het onnodig open laten staan van vriezer en koelkast. Zo zou je niet de enige zijn die tijdens het ‘even snel’ inschenken van een drankje de koelkast wagenwijd open laat staan. Zonde, want de koelkast moet nu harder werken om op temperatuur te blijven. Van de andere kant ontsnapt er koude lucht waardoor de verwarming ook weer harder aan het werk moet.

Ook de tv aan laten staan tijdens een snelle douchebeurt is geen goed idee. Kost onnodig stroom terwijl je toch niet kijkt. Op dat douchen kun je overigens ook flink besparen door wat korter en kouder te douchen. Trek daarna een warme trui aan, dan kan die verwarming ook een graadje lager staan. En zet de verwarming uit als je niet thuis bent en als je gaat slapen, bij voorkeur op maximaal 15 graden.

Ga je koken? Dan is het een slim plan om de deksel op de pan te doen. Daardoor gaat er minder warmte verloren, waardoor je minder energie verbruikt. Tevens kies je beter voor een pan die qua omvang voldoet aan wat je gaat maken, omdat er ook meer verbruikt wordt bij een grotere pan.

Raadpleeg het Regionaal Energieloket

Kom je er echt niet meer uit met die stijgende rekeningen en ben je op zoek naar extra hulp? Dan kun je terecht bij het Regionaal Energieloket Heerhugowaard. Je leert meer over energiebesparende maatregelen, kunt een gratis online HuisScan doen en (tijdelijk) een cadeaubon van de gemeente krijgen voor energiebesparende producten. Daarnaast werden er eerder al vrijwillige energiecoaches gezocht, die een korte opleiding kunnen volgen om huiseigenaren en huurders te inspireren en te helpen om de woning te verduurzamen. Bekijk de mogelijkheden van de gemeente als je zelf energiecoach wilt worden of een energiecoach om hulp wilt vragen.
Pin It
Bekeken: 3171x
https://ee.itk.ac.id/data/