Door de oorlog in Oekraïne staat de leveringszekerheid van gas onder druk en zoekt het kabinet naar allerlei manieren om minder afhankelijk te worden van Russisch gas. Maar dit betekent niet dat er zomaar extra gas kan worden gewonnen uit kleine gasveldjes in en rondom de plaatsen Bergen, Heiloo, Alkmaar, Groet en Schermer. Dat laat een woordvoerder van gemeente Bergen desgevraagd aan mediapartner NH Nieuws weten.

"Er rust een beperking op (het winnen van gas, red.) vanwege de vergunning", aldus de woordvoerder. Wel liep er al eerder een procedure vanuit het Rijk om het gas in regio Alkmaar sneller op te pompen. "De reden hiervoor is dat men verwacht in 2024 de gaswinning te stoppen en daarvoor zoveel mogelijk gas gewonnen wil hebben." Tegen die procedure heeft het Bergense college al eerder bezwaar gemaakt via een brief aan Stef Blok, destijds demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat. Burgemeester Lars Voskuil verzocht hem toen de gasvelden in Bergen niet versneld leeg te pompen. Hiermee gaf Voskuil advies over een vergunning die aardgasproducent Taqa heeft aangevraagd.

In 2018 beloofde Eric Wiebes, destijds minister van Economische Zaken en Klimaat, om ook in gemeenten buiten Groningen de gaswinning verder af te bouwen. Sindsdien zijn in diverse gemeenten toch procedures gestart om de bestaande gaswinning te verhogen of nieuwe gaswinning te starten. Het college van Bergen wilde 'dat de huidige minister van Economische Zaken zich aan de eerdere belofte houdt'. "Van die belofte merken wij niets", zei Wethouder Klaas Valkering toen. "In onze gemeente worden de gasvelden versneld leeggepompt, waardoor flinke aardbevingen kunnen ontstaan." Volgens Valkering heeft dit gevolgen voor de veiligheid van inwoners van de gemeente Bergen.

In 2019 riep de gemeente Bergen namens een coalitie van gemeenten op om de gaswinning in de zogenaamde 'kleine velden' af te bouwen. Deze kleine velden liggen verspreid over Nederland, vaak in gebieden waar veel mensen wonen. Uit onderzoek van de dienst Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) van het ministerie blijkt namelijk dat diverse gemeenten te maken kunnen krijgen met hevige aardbevingen.

In het verleden is Bergen al meerdere keren opgeschrikt door een aardbeving, waardoor scheuren in huizen ontstonden. "Dat heb ik nu allemaal dichtgekit", vertelde een bewoner van Bergen eerder aan NH Nieuws. Hij vreesde dat zijn muren het begeven bij nog meer gaswinning. "Dat kan echt niet doorgaan. Dat moet niet. Dan krijg je het nog erger."
Pin It
Bekeken: 4115x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/