Vrijdag is Sustenso B.V. gestart met de bouw van een biovergister op het Alkmaarse bedrijventerrein Boekelermeer. Wanneer de installatie in 2023 gereed is, zal deze jaarlijks rond 100.000 ton groen afval kunnen vergisten voor de productie van 7 à 8 miljoen kubieke meter groen gas. Het groene afval zal met name uit agrarische sector komen. Het gas kan direct het reguliere gasnet in om rond 7.000 huishoudens te voorzien.

Sustenso staat voor Sustainable Environmental Solutions en is opgericht in 2015. Het bedrijf bestaat uit ondernemers en wetenschappers en is gevestigd in gebouw C van Hogeschool Inholland. Het bedrijf streeft er niet alleen om uit groen afval gas te produceren, maar ook groene micromassa en voedingsstoffen. Het vergistingsproject wordt mede mogelijk gemaakt door investeringen uit het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH) en van Rabobank Noord-Holland Noord.

PDENH is een fonds van provincie Noord-Holland dat investeert in bedrijven en projecten die zich richten op de energietransitie, circulaire economie en duurzame mobiliteit.
Pin It