Dinsdagmiddag is de nieuwe ambtsketen van de gemeente Dijk en Waard onthuld en voor het eerst in gebruik genomen door burgemeester Peter Rehwinkel. Als nieuwe gemeente was er voor Dijk en Waard nog geen officieel wapen en dus ook nog geen 'burgemeestersketen'.

De afgelopen maanden is er veel contact geweest met de leverancier van de keten, Koninklijke Beheer BV. Het bedrijf in Zeist is gespecialiseerd in het leveren van bijvoorbeeld onderscheidingen, ambtsketens en herdenkingsspelden. Bekendste producten zijn waarschijnlijk de eredivisieschaal en de KNVB beker. Dijk en Waard Centraal kreeg voorafgaand aan de officiële onthulling alvast een 'sneak preview' in Zeist.

"Het maken van een ambtsketen is echt maatwerk", vertelde Walter de Vroege van Koninklijke Begeer daar. "We moeten een gevoel hebben bij de gemeente en dit overbrengen in de keten." Meerder ontwerpers zijn daarna aan de slag gegaan en uiteindelijk was het Natasja Elkerbout die de beste klik bleek te hebben met 'dat gevoel'. "Je kunt natuurlijk alle kanten op met zo'n keten, maar het was me als vrij snel duidelijk welke kant de gemeente uit wilde."

Het maken van een keten is ook vanuit het productioneel standpunt een omvangrijk proces waar veel kennis en kunde bij komt kijken. Dat kwam dinsdagmiddag allemaal samen bij de onthulling van het nieuwe gemeentewapen en de ambtsketen, die voor het eerst werd omgehangen bij burgemeester Peter Rehwinkel.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van diezelfde avond werd de keten meteen in gebruik genomen "Ik zit er zelf ook nog even naar te kijken", vertelde Rehwinkel na de vergadering. "De symboliek is bijzonder. De ambtsketen maakt de gemeente Dijk en Waard tastbaar."

De ambtsketen is in de negentiende eeuw ingevoerd op voordracht van Johan Rudolph Thorbecke, minister van Binnenlandsche Zaken onder koning Willem III. Hij wilde dat burgemeesters herkenbaarder werden door het dragen van een ambtsketen. In het Koninklijk Besluit van 1852 werd gemeld hoe zo'n ambtsketen eruit moet zien, want niet elke ketting is een ambtsketen.

Zo mogen er geen edelstenen of smaragden in verwerkt zijn en moet het gemaakt zijn van sterling zilver. De enige uitzondering die daar op mogelijk is, is dat er een oranje lint gebruikt wordt in plaats van een zilveren keten. Bovendien moet de keten verstelbaar zijn in lengte. Daarnaast heeft elke keten een penning met aan de ene zijde het gemeentewapen en aan de andere zijde het Rijkswapen.

Pin It
Bekeken: 2347x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/