De gemeente Dijk en Waard gaat niet iedereen 800 euro geven als compensatie voor de hogere energierekening, maar wil graag aan meer mensen de energietoeslag verstrekken. Dat heeft wethouder Gerard Rep gezegd. Tijdens de politieke avond van afgelopen dinsdag werd gediscussieerd over een ingediende motie van Forum voor Democratie (FvD). De partij wilde iedereen compenseren die met een hogere energierekening te maken kreeg.

"Zonder duidelijkheid over waar het geld voor deze extra compensatie vandaan komt, kan ik hier niks mee", zei wethouder Gerard Rep over de motie. Hij rekende even snel uit dat het door FvD voorgestelde compensatiebeleid al gauw tientallen miljoenen kost. Fractievoorzitter Carmen Bosscher besloot de motie niet in stemming te brengen en gaat terug naar de tekentafel.

Alle bijstandsgerechtigden in Dijk en Waard zijn gecompenseerd voor de hoge energiekosten, maar volgens de wethouder moeten meer mensen gecompenseerd worden. "Er komen bij mij steeds meer signalen binnen van inwoners die problemen hebben met het betalen van onder meer de energierekening. Mensen met een laag middeninkomen krijgen geen 800 euro compensatie en zijn bij ons niet bekend. We moeten die groep zien te vinden en bedenken wat we kunnen doen."

De lage middeninkomens geven door alle prijsstijgingen meer uit, maar krijgen geen hulp. Woensdagavond besteedde Nieuwsuur aandacht aan de financiƫle toestand van mensen met een middeninkomen en ook de wethouder van Dijk en Waard werd in de uitzending gevraagd naar zijn ervaringen. "We zien dat mensen door de hogere energielasten moeten kiezen tussen het betalen van de energierekening en de huur. Bij allebei geldt dat als je niet betaalt er grote gevolgen zijn. We maken ons hier zorgen om."
Pin It