Ontlast de gemeente en laat je documenten thuisbezorgen, dat is de oproep die Falco Hoekstra doet. De wethouder van de gemeente Dijk en Waard ziet dat wachttijden om een rijbewijs of identiteitskaart op te halen erg lang zijn. "Er is inmiddels een behoorlijke wachttijd ontstaan, terwijl we ook een thuisbezorgservice hebben waar nog te weinig gebruik van wordt gemaakt."

Het is een landelijk probleem; gemeenten die vanwege de coronaperiode en de registratie van Oekraïense vluchtelingen kampen met lange wachttijden voor het ophalen van nieuwe documenten. Raadslid Annelies Kloosterboer (Lokaal Dijk en Waard) stelde vragen over de wachttijd voor nieuwe documenten, waarop wethouder Falco Hoekstra tijdens de gemeenteraadsvergadering antwoord gaf.  "Het is bij ons nog niet ernstig, maar we zijn hard bezig om het een groot probleem te laten worden", benadrukte de wethouder van Dijk en Waard. "In De Binding is de wachttijd inmiddels zeven werkdagen en op het gemeentehuis acht werkdagen."

Naast de drukte aan de balie, heeft de gemeente ook moeite met het vinden van medewerkers. "We hebben naast te weinig personeel ook te maken met mensen die bijvoorbeeld met verlof zijn. Bovendien zien we dat de vakantieperiode eraan komt. Dat is altijd een drukke tijd met veel aanvragen."

De wethouder is erg te spreken over de gratis thuisbezorgdienst en schroomt niet om een oproep te doen. "Laat nieuwe documenten gratis bezorgen. Voor de gemeente heeft dit als voordeel dat de medewerkers achter de balie ontlast worden. Inwoners kunnen aangeven wanneer het product kan worden gebracht en hoeven daarna alleen de deur nog open te doen."
Pin It