Het Jan Arentsz in Alkmaar organiseerde vrijdagochtend een sponsorloop om Oekraïense mensen een handje te helpen. De opbrengst gaat naar het Rode Kruis, dat Giro 5125 heeft opgezet om humanitaire hulp te bieden aan Oekraïners in hun eigen land en degenen die de grens over zijn gevlucht.

"Ik merkte dat het beste wel speelde bij de leerlingen, de oorlog, en op school deden we er nog niet echt iets specifieks voor", vertelt pedagogisch onderwijsassistent Mandy Weber. "En ik organiseer ook de maatschappelijke stage hier voor de HAVO - VWO kant, en ik dacht 'we moeten daar gewoon iets mee doen'."

Leerlingen renden of wandelden in een kwartier tijd rondjes van ongeveer 400m. Velen van hen gingen ervoor. Het parcours liep kriskras door het schoolgebouw en er deels ook omheen. Vooraf hadden de deelnemers gulle gevers gezocht om hen te sponsoren. De benefietloop werd feestelijk aangekleed door een DJ, en Youtuber Lars Peterzon moedigde de leerlingen aan. Na afloop was er drinken en wat lekkers voor alle deelnemers.

"Ik vindt het helemaal voor zo'n goed doel wel belangrijk dat ze het doen", zegt één van de leerlingen over de organisatie. "Wat mij betreft doen ze het op meer scholen en ook op basisscholen als het moet". Een andere leerling vult aan: "Origineel, en goed voor Oekraïne om geld in te zamelen."

Een van de meiden liep zelf ongeveer 15 euro bij elkaar. Ze waagt zich aan een schatting van de totale opbrengst: "Ik denk van ons allemaal, van onze hele school, denk ik dan rond de 2.000 euro of zo, iets meer". Wat het precieze is wordt nu ongezocht en zal volgende week woensdag bekend worden gemaakt.
Pin It
Bekeken: 2891x
https://ee.itk.ac.id/data/