Het gehavende damesteam van AV Hera is zondag netjes in de middenmoot geëindigd, tijdens de eerste ronde van de 1e Divisie. Het Waardse team behoudt daarmee prima kansen om zich te plaatsen voor de promotiefinale naar het NK Teams. Het mannenteam wilde in 2019 ook direct door naar de 1e Divisie, maar kende telkens tegenslagen. Zondag was het team weer gehavend, maar het koerste evengoed af op een toppositie. Een blessure zorgde echter voor een nulscore en een plek nét buiten de Top 8, die na drie voorronden naar de finale gaat.

Aan Sebastiaan Bonte lag het in ieder geval niet. De 19-jarige discuswerper verbeterde in Gouda zijn record naar 54,24m en verzamelde heel veel punten voor zijn team. En passant kwalificeerde hij zich voor het WK Junioren (U20) in Colombia. Ook speerwerper Thomas van Ophem presteerde uitstekend. De Nederlands recordhouder wierp 76,22m en ook zijn andere drie pogingen waren dik voorbij de 70 meter.

De andere mannen presteerden redelijk tot goed en invallers deden wat ze konden. Ze zouden met een normale prestatie op het polsstokhoogspringen derde zijn geworden... maar het werd een nulscore door een blessure. Zonder verdere grote tegenslagen zou het team zich echter gewoon weer moeten plaatsen voor de promotiefinale, en drie maal is scheepsrecht.

Ook de Hera dames in Eindhoven moesten belangrijke puntenpakkers missen, deels door ziekte, deels door een kwalificatiewedstrijd voor het NK Meerkamp U20/U18. Maar ook andere teams bleken gehandicapt en uiteindelijk werden ze zevende. Naar verwachting schuiven de dames de Top 5 voor de finale binnen tijdens de tweede wedstrijd op 22 mei in Heerhugowaard.

Speerwerpster Noah Verduin leverde bij de Hera dames het beste resultaat. De junior won haar eenvoudig met een afstand van 48,64m. Ook zij zal zich willen kwalificeren voor het WK U20. Tweede plaatsen waren er voor Leonie Keppel bij het discuswerpen (44,90m) en kogelstoten (12,21m), en voor junior Femke Jonker bij het hinkstapspringen (11,60m). Bovendien werd Femke vierde bij het verspringen (5,38m).

Ondertussen werkten U18 junioren Lennart Boogaard en Lana Broers meerkampen af in Heerenveen. Lennart kende na twee jaar blessures een wisselvallige tienkamp , maar verzamelde ruim voldoende punten voor het NK Meerkamp U18 en mag tevreden zijn over met name het kogelstoten (14,10m) en het speerwerpen (46,62m). Lana draaide geen lekkere zevenkamp, maar liep wel een goede 200m (26,47s). U20 junior Julia Jongejeugd raakte tijdens haar 200m licht geblesseerd, maar had daarvoor al wel een record kogelstoten (11,29m) en een goede hoogtesprong (1,65m). (archieffoto: Sjoerd de Roos)
Pin It