Op 5 mei vieren we in Nederland de vrijheid. De afgelopen jaren was er door de coronapandemie weinig te doen, maar nu worden er in heel Nederland weer veel activiteiten georganiseerd. Ook in Dijk en Waard staat vandaag de vrijheid centraal.

Net als bij veel evenementen op 5 mei, wordt ook in Dijk en Waard de link gelegd tussen het vieren van de vrijheid en de oorlogssituatie in Oekraïne. In de middag is er een fietstocht langs allerlei plekken waar Langedijkse oorlogsverhalen kunnen worden gelezen. De verhalen zijn opgetekend door Arie Kaan van Stichting Langedijker Verleden. Tussen 12:00 en 14:00 uur kan met de fietstocht gestart worden vanaf het Oudkarspelse Café De Knip. Voor de tocht wordt een bijdrage gevraagd, die volledig wordt overgemaakt naar giro 555.

Het thema van deze Bevrijdingsdag is 'Vrijheid in verbondenheid' en onder dat motto wordt ook Bevrijdingsfestival Langedijk gehouden. Na de kranslegging bij De Stier op 4 mei, is een groep fietsers vertrokken naar Wageningen om daar het traditionele bevrijdingsvuur op te halen. De fietsers zijn 5 mei rond 16:00 uur bij Café De Knip in Oudkarspel. Daar wordt, onder toeziend oog van burgemeester Rehwinkel, de fakkel overgedragen aan oorlogsveteranen. Zodra zij gezamenlijk het Langedijkse bevrijdingsvuur hebben ontstoken, zal het festival in Oudkarspel losbarsten. Dj Jacco Silver zal er zijn en ook feestband Trots ontbreekt niet. Voor de kinderen zijn er springkussens.

Ook in Heerhugowaard wordt een festival georganiseerd. Vanaf 16:00 uur begint Bevrijdingspop Dijk en Waard op het Raadhuisplein. Het festival heeft een veelzijdige line-up. Zo treden zanger en entertainer Joost de Vries, de Heerhugowaardse band MAas en Popgroep Memphis op. Daarnaast zal ook een dj muziek draaien. Het bevrijdingspop staat dit jaar in het teken van Oekraïne. Amnesty International vraagt tijdens het festival aandacht voor de problemen in Oekraïne en bandleden van MAas maken hun gage over naar giro 555.
Pin It