De Hera-dames zijn op de thuisbaan in Heerhugowaard derde geworden in de 1e Divisie, maar net achter winnaar GAC Hilversum. Gevolg is een opmars van de zevende naar de gedeeld derde plaats in het klassement, met goed uitzicht op de promotiefinale voor het NK Teams. De Hera-mannen hadden meer nadeel van hun blessureleed en werden negende, wat dezelfde plek opleverde in de 2e Divisie stand.

In de 1e Divisie worden punten verdeeld naar positie. Speerwerpster Noah Verduin sleepte als enige de maximale 12 punten binnen, dankzij haar winnende afstand van 49,18m. Daarmee komt de junior langzaam in de buurt van de WK U20 limiet. Ook erg mooi was de tweede plaats van de pas 15-jarige Malin Schouten bij het hoogspringen met 1,60m. Leonie Keppel behaalde eveneens 11 punten. De discuswerpster traint al lang niet meer met de 4kg kogel maar werd toch tweede met 12,73m.

Aansprekende persoonlijke records waren er onder andere voor Robin Post bij het kogelslingeren (51,18m - 5e) en voor de 16-jarige Lana Broers op de 100m (12,85s - 8e) én later op de 400mH (1:07.91 min - 5e). Noor Kuilboer waagde zich zonder ervaring aan de 3000m steeple chase, liep 12:40.30 min. en pakte 6 punten.

In de 2e Divisie worden punten toegekend aan de prestaties. Junioren-international Sebastiaan Bonte behaalde met een discusworp van 53,98m veruit de meeste punten, maar er was ook een uitstekend resultaat voor Koen Hoedjes, Romello Christiaan, Jared Broers en Sebastiaan San José op de 4x100m. Hun tijd van 43,98s is ruim sneller dan wat in vele jaren bij Hera is gelopen. Koen van Haaster had met 4:13.20 en een tweede plaats een mooi debuut op de 1500m.

Martijn Verhoeven was de held van het herenteam. Hij debuteerde op de 3000m steeple met een derde plaats in 10:16.83 en 2,5 uur later worstelde hij zich als invaller op de 400m horden in 1:04.18 naar de finish.

Op 3 juli gaan de Hera-dames voor de derde en laatste voorronde naar Bergen op Zoom. Ze moeten in de Top 6 blijven voor de finale, al lijkt promotie naar het NK Teams (de Eredivisie) nog wel te hoog gegrepen. De mannen moeten de Top 8 in voor de finale 1e/2e Divisie. Dat zou geen probleem moeten zijn, maar gezien alle tegenslagen de laatste jaren mag hier niet van uit worden gegaan.

Binnen de Nederlandse atletiek is het NK Teams het hoogste niveau voor clubteams en daaronder zit de landelijke 1e Divisie. Punten worden per onderdeel verdeeld aan de hand van positie. In de twee overige divisies worden prestaties aan de hand van een puntentabel beloond.

De beste acht clubs hebben alleen het NK Teams en eventueel de promo-degradatiefinale. In de lagere divisies zijn er drie voorronden en eventueel een finale. In de 1e Divisie levert overall winst direct promotie op. De vijf daaronder gaan naar de promotiefinale om te vechten om vier plekken op het NK Teams. De onderste drie van de twaalf treffen de Top 8 uit de 2e Divisie in een strijd om vier 1e Divisie-plekken.

Pin It