De rechtszaak tegen de verdachten van gewelddadige overvallen in de regio tussen Alkmaar en Hoorn is mogelijk pas over ruim een jaar. Tot die tijd is nog meer tijd nodig voor het politieonderzoek. Dat verklaarde de officier van justitie dinsdag in de rechtbank, bij een tussentijdse zitting over het voorarrest van Ruviëni M..

De 37-jarige Rotterdammer is een van de vijf mannen die zijn aangehouden voor de gewelddadige dood van Sjaak Groot (72) uit Berkhout. Op de zitting bleek dat hij ook wordt verdacht van een brute roofoverval op 22 juli vorig jaar in Noord-Scharwoude.

De overval in Noord-Scharwoude vond midden in de nacht plaats. Een 51-jarige bewoner van de Oranjestraat werd daarbij in zijn borst geschoten. De politie vond niet veel later zwaargewond in de Tweede Lage Hoekstraat. Een andere man die in een gebouw bij de woning woonde, werd door de overvallers vastgebonden en gekneveld. Dat slachtoffer bleef verder ongedeerd.

Weduwnaar Sjaak Groot werd in de nacht van 14 juni vorig jaar in zijn woning aan het Oosteinde doodgeschoten. Volgens Justitie hoorde hij 's nachts inbrekers en is hij toen gaan kijken. Daarna volgde een worsteling met de inbrekers en werd de bewoner dodelijk getroffen.

De politie hield in verband met de zaak in totaal zes mannen aan. Een verdachte pleegde zelfmoord, waarna het pistool dat daarbij werd gebruikt, naar de woningovervallen leidde. Vorige week werd nog een nieuwste verdachte aangeghouden: een 39-jarige vrouw uit Rotterdam. Dat blijkt de vriendin te zijn van Ruviëni M.. Justitie verdenkt haar van medeplichtigheid aan de overvallen in Berkhout en Noord-Scharwoude. Ze is inmiddels weer vrijgelaten, maar ze blijft wel verdachte.

Ruviëni M. ontkent zelf iets te maken te hebben met de dood van Sjaak Groot. Zijn advocaat stelde dat zijn cliënt niet in het huis in Berkhout is geweest. Volgens hem is er nergens een aanwijzing te vinden dat de Rotterdammer wel met de zaak te maken heeft. De advocaat vroeg daarom om de vrijlating van M.. De officier van justitie wil hem wel langer vasthouden. Volgens haar is Ruviëni M. verantwoordelijk voor meerdere gewelddadige overvallen in de regio, waaronder die in Noord-Scharwoude en de overval in Berkhout met dodelijke uitkomst. Het bewijsmateriaal wordt momenteel vergaard, maar het kan nog lang duren voordat het complete onderzoek over ieders rol en verantwoordelijkheid aan de rechtbank kan worden gepresenteerd. In de tussentijd wil zij deze verdachte achter tralies houden. De rechtbank beraadt zich daar momenteel over, zo meldt het NHD.
Pin It
Bekeken: 2231x