Het is een biljarttoernooi met een knipoog naar de Elfstedentocht, het Elfdorpentoernooi. Zaterdag vanaf 12:00 uur wordt in Cafรฉ De Heerlijkheid in Oudkarspel gestreden om de eerste plaats. Dirk Snip is organisator van nationale en internationale biljartevenementen, maar het dorpentoernooi heeft toch een bijzonder plekje in zijn hart.

Het grote moment voor de dorpen is zaterdag. Er wordt gespeeld op vijf biljarts die op de kolfbaan zijn neergezet. "Elk rayonhoofd heeft zijn eigen team samengesteld. In principe mag iedereen meedoen in het team, als je maar in het dorp woont of lid bent van de plaatselijke biljartvereniging."

De deelnemende dorpen zijn: Broek op Langedijk, De Noord, Dirkshorn, Koedijk, Noord-Scharwoude, Oudkarspel, Sint Pancras, Tuitjenhorn, Waarland, Warmenhuizen en Zuid-Scharwoude. Al mag Warmenhuizen dit jaar niet meedoen, vanwege degradatie. "Wie als laatste eindigt doet het jaar erop niet mee", vertelt Snip. "Het moet wel een echte wedstrijd zijn."

En bij een echte wedstrijd hoort natuurlijk ook een prijs. Het winnende dorp krijgt 1.000 euro voor een goed doel in het dorp. "Op deze manier gaat het toernooi ook echt ergens over. Want je kan met biljarten een mooi lokaal initiatief steunen."
Pin It