De landelijke stakingsestafette van FNV Streekvervoer doet vrijdag Noord-Holland Noord aan. De hele dag blijven de stads- en streekbussen van Connexxion in de garages in Alkmaar, Hoorn en Den Helder. Ze voeren daarmee actie tegen de cao-voorstellen van hun werkgevers.

"De streekvervoerbedrijven willen alleen maar goedkoper en efficiënter, waardoor de chauffeurs steeds minder verdienen en de werkdruk torenhoog is", stelt Veronika Teunissen, bestuurder van FNV Streekvervoer. "Ze komen daardoor steeds moeilijker rond en het ziekteverzuim is gigantisch. Die spiraal moet doorbroken worden met een betere cao."

In februari kwamen de werkgevers bij de cao-onderhandelingen met een eindbod bij de vakbonden CNV Vakmensen en FNV Streekvervoer. De leden van CNV Vakmensen hebben met dat eindbod ingestemd. De FNV-leden deden dat niet en voeren actie, waarbij ze regionale 24-uursstakingen houden.

"Het was een karig bod en is dus door onze leden weggestemd", aldus Teunissen. Daarop stuurde FNV een ultimatum met de oorspronkelijke eisen. Omdat de werkgevers daar niet meer over wilden praten, wordt er sinds mei door het hele land gestaakt voor een betere cao.

De leden van FNV hebben aangegeven door te gaan met acties tot er een betere cao ligt. Teunissen: "In de zomer zal er even niet gestaakt worden, maar na de vakantie zullen de acties worden opgevoerd. Een landelijke actiedag is in voorbereiding."

FNV roept ook de politiek op om in actie te komen. "Het water staat de chauffeurs aan de lippen. Dat is ook een boodschap die de politieke partijen in de provincies en bij het rijk ter harte mogen nemen. Ook zij hebben een verantwoordelijkheid voor goed openbaar vervoer, waarbij alle medewerkers goed en eerlijk werk hebben. En personeelstekort is geen excuus, omdat het voor een deel kunstmatig is en met simpele maatregen grotendeels op te lossen valt," aldus Teunissen.


Pin It
Bekeken: 4118x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://jdih.depok.go.id/mahjong-gacor-pg-soft/ https://jdih.depok.go.id/sdemo-gacor/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/