Meerdere jongeren en andere reizigers zaten vrijdagochtend tevergeefs te wachten op hun bus naar school of werk. Zij hadden niet door dat er 24 uur lang wordt gestaakt door een deel van de chauffeurs in regio's Alkmaar, Noordkop en West-Friesland. Volgens buschauffeur Fred Redlich is de rek eruit voor veel collega's, door te laag loon en toenemende werkdruk.

In een bushokje op Station Alkmaar staat de 16-jarige Yousif een beetje onrustig om zich heen te kijken. "Ik ben al een keer eerder te laat gekomen. Als ik nu niet kom werken, word ik denk ik ontslagen", zegt hij tegen mediapartner NH Nieuws. Yousif werkt in De Rijp als schoonmaker. "Staking door buschauffeurs? Dat wist ik niet. Nou, ze moeten ook goed betaald worden."

Salaris is één van de redenen dat een deel van de buschauffeurs hun werk 24 uur lang neerlegt. Ze hebben zich verzameld bij het hoofdgebouw aan de Helderseweg in Alkmaar. "Ik sta hier met een rotgevoel. We zijn het gewoon niet eens", zegt stakend FNV-lid Fred. Er zijn volgens hem loze beloftes gedaan over vervroegde uittreding van drie jaar voor oudere buschauffeurs.

Daarnaast staken de buschauffeurs omdat de werkdruk immer toeneemt. Fred: "We vinden ons werk heel leuk. De passagiers. Maar die rijtijden worden krapper en verkeer steeds drukker. Daar bovenop vallen diensten uit door ziekteverzuim en worden de ritjes gejaagder. Het heeft nog niet tot ernstige ongelukken geleid gelukkig, maar er is geen bus die niet beschadigd is door een paaltje of zo". En dan is het nu zomer. "Het zomerseizoen is ons hoogseizoen. En dit houd je een weekje vol, een maandje, maar het is al een paar jaar aan de gang. De werkdruk maak ik dagelijks mee. Het sloopt je echt."

Volgens een woordvoerder van Transdev, onderdeel van Connexxion, doet iets minder dan de helft van de werknemers mee aan de staking op vrijdag. In regio Alkmaar is de uitval het grootst: zo'n vijftien chauffeurs leggen hun werk neer. In de Noordkop wordt het minst gestaakt en is er in ieder geval ieder uur aansluiting is met de TESO.

Als de 24-uurs staking niet werkt, komen er mogelijk landelijke acties van de FVN. Opmerkelijk genoeg heeft CNV wel een akkoord getekend.
Pin It
Bekeken: 3400x
https://perpusda.lampungtengahkab.go.id/products/demo/ https://siss.sulselprov.go.id/approve/gacor/ https://stkippgri-sidoarjo.ac.id/demo-slot/ https://inspektorat.nganjukkab.go.id/products/demo-pp/ https://smpn11.semarangkota.go.id/spicy/dorsek-gacor/ http://cakar76.ac.id.matthewwilliamson.com/ https://www.sidiap.org/rtp-live/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://pressnote.in/slot-demo/ https://heylink.me/link-ksoklub/