De winnaars van het goud bij het Nederlands kampioenschap minitrampolinespringen komen dit jaar van Turn Totaal Langedijk (TTL). De 14-jarige Tim van Utteren won de nationale titel bij de junioren en nam in totaal drie gouden plakken mee naar huis. De 31-jarige Martijn van Dijk liet bij de senioren alle opponenten achter zich. Het is opnieuw het bewijs dat de Langedijker club al sinds begin van deze eeuw meedraait aan de top in deze aan turnen verwante sport. Beide sporters stonden bij de kenners genoteerd als favoriet, maar die rol moest vorige week zaterdag nog wel ‘even’ worden waargemaakt.

Tim was die ochtend als eerste aan de beurt. Hij kwam behalve op ‘minitrampoline los’ eveneens uit op het onderdeel pegasus, dat als een soort hindernis na de sprong uit de trampoline moet worden overbrugd. Zijn derde toestel was de airtrack, een twintig meter lange verende kunststof baan. Op elk van de drie onderdelen won hij het goud, vooral dankzij de enorm hoge moeilijkheidsgraad van zijn sprongen. Waar de jeugd terecht trots is als ze een salto kunnen springen, maakte Tim onder andere met schijnbaar achteloos gemak in één beweging twee hurksalto’s mét tegelijk tweeënhalve draai om de lengte-as, om vervolgens weer stabiel op zijn voeten te landen.

Martijn had dezelfde zeer complexe sprong in zijn programma opgenomen. Hij ging daarbij al schroevend echter niet gehurkt, maar volledig gestrekt twee keer over de kop. Hij beheerst dit kunststuk pas sinds enkele maanden, had zich stellig voorgenomen het op dit podium te laten zien en dat pakte voortreffelijk uit. Nadat hij in 2005, toen net zo oud als Tim nu, al eens allround Nederlands Kampioen turnen werd, vormde dit de opmaat om daar als ruime dertiger de titel op minitrampoline aan toe te voegen. De spectaculaire drievoudige hurksalto met halve schroef, die gezien de complexiteit pas sinds 2014 is toegestaan, was zijn slotsprong uit een serie van drie waarmee hij onder luid applaus de gouden plak veiligstelde.

Verder hadden ook nog drie seniordeelnemers van Turn Totaal Langedijk zich voor dit toernooi gekwalificeerd en ze behaalden schitterende resultaten. Dick Bruin scoorde zilver op minitrampoline en Stefan van der Vliet kwam met dezelfde kleur thuis op pegasus. Hij voegde daar brons aan toe op minitrampoline los. Boy Kuiper behaalde twee keer brons, op airtrack en pegasus. Zijn afsluitende sprong op het finale toestel minitrampoline liep voor hem helaas minder fortuinlijk af. Hij pakte vanuit de trampoline een fractie te kort hoogte en kon daardoor niet gecontroleerd landen. Hij zal voorlopig vooral energie steken in het herstel van een gekwetste knie.

Trots laten Tim van Utteren (links) en Martijn van Dijk op de eerste foto hun gouden plakken zien. Op de foto met in de rolstoel Boy Kuiper: van links naar rechts zittend Dick Bruin, Stefan van der Vliet en Nederlands Kampioen Martijn van Dijk.
Pin It