Rijen voor de kassa van Stedelijk Museum Alkmaar: door de komst van De Vaandeldrager van Rembrandt van Rijn is het drukker dan ooit. Het schilderij uit 1636 is op tournee en doet alle provincies aan. Het Alkmaarse museum werd uitverkoren om het werk in Noord-Holland tentoon te stellen. "Rembrandt is van de buitencategorie, als je die in je museum hebt is dat uniek", vindt conservator Christi Klinkert.

Toen Christi Klinkert hoorde dat De Vaandeldrager op tournee zou gaan, sloeg ze meteen toe. Ze bedacht een plan en stuurde een mail met een aantrekkelijke pitch. "We hadden een goed verhaal, we wisten dat onze Alkmaarse Rembrandt, Caesar van Everdingen, ook een Vaandeldrager heeft geschilderd. We konden dat werk van een particulier lenen en we laten ze nu allebei zien. Ik denk dat dat wel heeft meegespeeld in de keuze voor Alkmaar. Ook ons moderne gebouw, goede beveiliging en ons stabiele klimaat hebben natuurlijk een rol gespeeld."

Zoals de naam al doet vermoeden, is op het doek een trotse vaandeldrager te zien. Volgens Klinkert wilde Rembrandt met het schilderij laten zien wat hij in z'n mars had. "Hij werkte eerst in dienst van een ander maar vanaf 1635 kreeg hij zijn eigen werkplaats. Hij wilde meer opdrachten en je zou dit kunnen zien als een soort advertentie. Kort daarop kreeg hij ook de opdracht om De Nachtwacht te schilderen". Of Rembrandt zichzelf heeft afgebeeld, daar zijn de kunsthistorici het nog altijd niet over eens.

In het zaaltje dat speciaal is ingericht voor De Vaandeldrager is het muisstil. Vol bewondering kijken bezoekers naar het werk. Voor het Stedelijk Museum van Alkmaar betekenen al die extra bezoekers ook geld in het laatje. "We staan echt te juichen, naast het feit dat we nu voor het eerst een Rembrandt kunnen laten zien, betekent het ook extra bezoekers en die kunnen we na de lockdownperiode wel gebruiken", aldus Klinkert. "Je hoopt dat ze in de toekomst nog eens terugkomen."
Pin It
Bekeken: 3517x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/