Hij wist wel dat het ruim zes maanden zou duren, maar het valt hem toch zwaar. Burgemeester Peter Rehwinkel (58) zwaait woensdagavond af in Dijk en Waard. "Ik heb mijn hart verloren aan de mensen en ben dankbaar dat ik hun burgemeester mocht zijn."

In zijn werkkamer kijkt Peter Rehwinkel om zich heen. Het is dinsdagmiddag en over ongeveer dertig uur is Maarten Poorter de nieuwe burgemeester van Dijk en Waard. "Dat ik deze kamer moet missen doet me niks, maar de mensen zitten in mijn hart." Op zijn bureau staan verschillende afscheidscadeaus. "Kijk, dit is een reiskoffer met een afbeelding van het Rijk der Duizend Eilanden en hier zijn kaarten die ik heb gekregen. Ik vind het mooi dat mensen op deze manier de tijd voor mij hebben genomen."

Ruim zes maanden geleden werd Peter Rehwinkel burgemeester van Dijk en Waard. Het startsein van het nieuwe jaar was voor hem ook het startsein van zijn burgemeesterschap. "Het is een bijzonder gevoel. Je bent oud en nieuw aan het vieren en je weet dat je nu verantwoordelijk bent voor een nieuwe gemeente. Als het maar anders wordt dan in Bergen, dacht ik toen. Daar heb ik voor mijn gevoel te veel achter een computerscherm gezeten.”

En anders dan in Bergen is het zeker geworden, benadrukt Rehwinkel. “Het is een bijzondere tijd geweest. Eerst corona, daarna de oorlog in Oost-Europa en de opvang van vluchtelingen. Er zijn grote uitdagingen geweest, maar ook was er meer mogelijk doordat coronamaatregelen werden opgeheven. Ik kon weer bij bruidsparen op de koffie of bij verenigingen langs. Ik geniet ervan om mensen te ontmoeten. Weten hoe ze in het leven staan en wat ze drijft. Als burgemeester zit je niet alleen op je kamer, maar moet je vooral de dorpen en wijken in.”

Het burgemeesterschap is volgens Rehwinkel op zijn lijf geschreven en in de toekomst draagt hij graag weer een ambtsketen. “Ik zie het burgemeesterschap echt als mijn roeping en ben altijd vereerd om burgemeester te mogen zijn. Recent ben ik benaderd voor een nieuwe waarneming, maar ik wil eerst hier klaar zijn. Volgende week verschijnt een artikel van mijn hand in het NRC en ga ik vakantie vieren. Daarna zien we wel weer verder. Ik wil niet gelijk in een nieuwe waarneming duiken.” Want dat vindt Rehwinkel belangrijk om te zeggen: hij heeft dan wel drie waarnemingen in vijf jaar tijd gehad, maar is er niet alleen om een stoel warm te houden. “Elk burgemeesterschap verdient de volle aandacht. Mijn gevoel was in Naarden en Groningen niet anders dan bij waarnemingen in Zaltbommel, Bergen en Dijk en Waard. Burgemeester is een verantwoordelijkheid die je altijd moet dragen. Laatst werd ik in de krant beschreven als een politieke vakman, maar ik zie mezelf veel meer als een klusjesman, een politieke klusjesman.”
Pin It