De 43-jarige Maarten Poorter is woensdagavond geïnstalleerd als eerste kroonbenoemde burgemeester van Dijk en Waard. Tijdens een bijzondere raadsvergadering werd hij beëdigd door Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland.

"Dat verklaar en beloof ik", het waren deze woorden van Maarten Poorter, waar eigenlijk de hele avond om draaide. In de raadszaal stonden tientallen stoelen voor genodigden en in de foyer konden anderen de vergadering bijwonen. "Het is een mooie dag", stelde Arthur van Dijk. De commissaris van de Koning benadrukte in zijn speech hoe bijzonder het is dat meer veertigers burgemeester worden. "Een jongere generatie krijgt steeds vaker de ambtsketen om en Maarten Poorter past in die trend."

Locoburgemeester Nils Langedijk heette Poorter namens het college welkom en hintte in zijn toespraak op een nauwe samenwerking met de gemeente Alkmaar. "Je hebt al vele kennismakingen achter de rug, waaronder met buurburgemeester Anja Schouten. Er is een basis gelegd voor een mooie samenwerking en dat is nodig bij grote vraagstukken als het bouwen van duizenden woningen, klimaatadaptatie en de huisvesting van statushouders." Burgemeester Schouten benadrukte die samenwerking met een uitnodiging: "Op 9 september mag u de kaasbel luiden in Alkmaar. Het is een eer die één keer in het leven gegeven wordt." Grote hilariteit leverde daarna de opmerking van vriend Menno van der Veen op: "Maarten houdt enorm van taarten, maar heeft een hekel aan kaas."

Poorter bracht na de bijzondere vergadering een toast uit op de gemeente Dijk en Waard en wenste iedereen een fijne vakantie toe. Volgens burgemeester Lars Voskuil van Bergen is de beëdiging een bijzonder moment, maar ben je als verse burgemeester al snel veel vergeten. "Je maakt zoveel mee dat je de avond online terug moet kijken om te zien wat er is gebeurd."

Voor raadslid Carola van 't Schip is de cirkel nu rond. Als voorzitter van de vertrouwenscommissie was ze nauw betrokken bij de zoektocht naar een nieuwe burgemeester en zag ze Poorter gedurende het proces groeien. "Maarten kreeg een krachtigere uitstraling en werd steeds enthousiaster. We moeten natuurlijk nog zien hoe het loopt, maar volgens mij is het goed zo. De gemeente is nieuw en heeft een kroonbenoemde burgemeester vol met ambitie. Het voelt vertrouwd."

Maarten Poorter is de eerste kroonbenoemde burgemeester van Dijk en Waard en volgt Peter Rehwinkel op. Rehwinkel was vanaf 1 januari waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente en droeg eerder onder meer de ambtsketen van Bergen.

Pin It