Tot nu toe inspecteerde Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) dijken vooral met het blote oog. Maar dat gaat veranderen. Het waterschap experimenteert met diverse technieken om beter en sneller te kunnen werken. Eén van die innovaties is het gebruik van drone-beelden en computersoftware die schades op camerabeelden leert herkennen.

Het waterschap controleert jaarlijks alle dijken in haar werkgebied op scheuren en andere verzwakkingen. Met de huidige klimaatverandering, die resulteert in meer droogte en juist erg natte perioden, wordt dat nog belangrijker. Ook wordt gezocht naar schade veroorzaakt door gravende dieren. Het gaat om 1.100 km aan boezemkades en 350 km aan primaire waterkeringen. Het drone-experiment vind plaats bij twee dijken rond Purmerend en één bij Andijk.

"Met de drone worden hoogtemetingen uitgevoerd en luchtfoto's gemaakt", licht Jannes Haanstra van HHNK toe. "Op basis daarvan creëert software een driedimensionaal hoogtemodel van de kering. Bij de net versterkte Wheredijk (Purmerend, red.) levert dit een zogenaamde nulmeting op die we later kunnen vergelijken met nieuwe metingen, om zo de degradatie van de dijk te kunnen bepalen. Met de pilot willen we ook de grootte van scheuren in de dijk vaststellen op basis van luchtfoto's. Daarvoor leren we computerprogramma's om scheuren automatisch te herkennen. Deze technieken kunnen bijdragen aan nog beter inzicht in en kennis van onze waterkeringen. Het biedt ons een extra stuk gereedschap om de dijken steeds beter risico gestuurd te kunnen inspecteren en op orde te houden."

Over privacy hoeven mensen zich volgens HHNK geen zorgen te maken. Toevallige passanten zullen op de beelden niet herkenbaar zijn. Naast drone-inspectie wordt ook geëxperimenteerd elektromagnetisch onderzoek en het gebruik van sensoren.

HHNK is niet de eerste overheidsinstantie die drones voor inspectie gebruikt. Vorig jaar zette de Veiligheidsregio grote drones, eigenlijk onbemande vliegtuigjes, in om snel duinbranden te vinden en eventueel vermiste personen.
Pin It
Bekeken: 2521x
http://bem.fk.unand.ac.id/demo-slot/ http://pilarsosbudasean.kemenkopmk.go.id/slot-demo/ https://perpustakaan.atmaluhur.ac.id/slot-gacor/ https://perpus.makassarkota.go.id/slot-gacor/ http://pustaka.merantikab.go.id/demo-slot/ https://helpdesklpse.kotabogor.go.id/demo-pgsoft/ https://bpfpik.ub.ac.id/-/slot-gacor/ https://bcc.ub.ac.id/slot-demo-pragmatic/ http://web.upgriplk.ac.id/slot-demo/ https://disdukcapil.rajaampatkab.go.id/demo-pg-soft/ https://ptun-bandung.go.id/slot-demo-pragmatic/ https://jdih.kepahiangkab.go.id/slot-demo-pragmatic/ https://simmagang.polinema.ac.id/logs/slot-demo-pragmatic/ https://setwan.klaten.go.id/slot-mahjong/ https://kkn.uniga.ac.id/slot-demo/ https://balongbendo.sidoarjokab.go.id/slot-demo-gratis/ http://simrsud.pasamankab.go.id/slot-demo/ https://stptrans.com/slot-server-luar-negeri-gacor/ https://dakota76play.azurefd.net/ https://inlis.mojokertokab.go.id/digitalcollection/slot-demo/ http://el1brary.samosirkab.go.id:415/demo-pgsoft/ https://perpustakaan.palangkaraya.go.id/slot-demo/ https://perpus.oganilirkab.go.id/assets/demo-pg-soft/ https://www.backlinesoccer.com/ https://8.215.25.20/ https://147.139.168.127/ https://95.111.193.102/ https://95.111.196.187/ https://94.237.67.110/ https://149.129.223.146/ https://stickyriceles.com/ https://usaklub.moe/ https://mpored.moe/ https://oconnellstbistro.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://www.sidiap.org/rtp-live-slot/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/