RGS Development B.V. in Broek op Langedijk en dochteronderneming E-magy genieten steun vanuit het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland B.V. (PDNH) van de provincie, net als een Heerhugowaards mega-accu project van Leclanché en S4 Energy. De bodem van de pot komt echter langzaam in zicht.

Uiterlijk in het eerste kwartaal van 2024 het budget van 85 miljoen euro volledig zijn toegewezen aan lopende projecten en eventuele nieuwe initiatieven. PDENH zal daarna alleen eventueel nieuw aangetrokken gelden verdelen over het bestaande portfolio. De provincie zelf blijft wel via andere routes investeren. Ondernemers die willen verduurzamen kunne terecht bij het MKB-fonds en het Transitiefonds van ROM InWest.

Sinds de oprichting in 2014 heeft PDENH 56 miljoen euro geïnvesteerd in 27 bedrijven en projecten. Eind 2021 leverde dat al een vermindering van ruim 338 kiloton aan CO2-uitstoot en veel werkgelegenheid op. Alle inspanningen hebben bovendien meer dan 100 miljoen aan co-investeringen aangetrokken.

RGS Development heeft daarvan kunnen profiteren. Het Langedijker bedrijf werkt aan siliconen nano-technologie voor accu's en het winnen van energie uit hitte. E-magy heeft siliconen stof ontwikkeld met nanoscopisch kleine poriën voor anoden in batterijen, die veel minder snel heet wordt en dus ook minder uitzet. Daardoor kunnen batterijen drastisch sneller worden opgeladen en gaan ze bovendien langer mee. Het bedrijf zoekt naar een locatie voor grootschalige productie vanaf 2024.

Leclanché plaatste in januari een drietal mega-accu's op De Nollen in Heerhugowaard, die vanuit de Windpark Luna worden opgeladen door middel van vliegwieltechniek van S4 Energy. Het systeem kan op gewenste tijden 9 megawatt vermogen leveren aan het hoogspanningsnet, en 1 megawatt voor toepassingen met verplaatsing van de lading.

Gedeputeerde Circulaire Economie Rosan Kocken: "PDENH heeft met veel succes projecten en bedrijven laten groeien die bijdragen aan duurzame economische ontwikkeling in Noord-Holland. Van bedrijven die bijdragen aan de circulaire economie zoals Chaincraft en MudJeans, tot woningcoöperatie de Warren in Amsterdam. Dat de investeringen van belang zijn, laat ook de pilot van S4 Energy in Heerhugowaard zien. In deze tijden van netcongestie zijn zij een pilot gestart met een hybride energieopslagsysteem om een constante energiestroom te kunnen realiseren bij Windpark Luna. Het is goed dat PDENH vervolginvesteringen kan blijven doen in deze bedrijven en projecten en dat ROM InWest de duurzame economie blijft stimuleren."
Pin It