Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zou per 1 januari 2023 overstappen van Gazprom naar Vattenfall, maar die overstap is vervroegd naar 10 oktober. Dat is met het Zweedse energiebedrijf overeengekomen, aldus het NHD. Hiermee geeft het waterschap gehoor aan oproep van de Europese Unie om het Russische staatsbedrijf vanaf die dag te boycotten.

In april stelde de EU dat gemeenten per 10 oktober geen gas meer mogen afnemen van Gazprom. Dit is onderdeel van het vijfde pakket sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. HHNK is geen gemeente, maar geeft ook gehoor. Het waterschap had Gazprom al aan de kant gezet met een driejarig contract met Vattenfall, maar dat gaat op 1 januari in. Er moest dus  een gat van krap drie maanden worden gevuld. HHNK benaderde HVC en Vattenfall en de keuze viel uiteindelijk op het Zweedse energiebedrijf.

De vervroegde beëindiging van het contract met het Russische gasbedrijf levert geen boete op, maar wel extra kosten omdat de gasprijs flink is gestegen sinds het contract met Gazprom van kracht werd. De meerkosten worden geraamd op 3,6 miljoen euro. HHNK probeert deze zoveel mogelijk te beperken door het tarief op een gunstig moment vast te prikken. Daarnaast was het sowieso al de bedoeling om het gasverbruik met 15 procent te verlagen. Wat overblijft aan extra kosten wordt gedekt vanuit de pot voor onverwachte uitgaven.
Pin It